Foto: TT

SOS alarm: ”Vi får inte ta deras positionering”

Uppdaterad
Publicerad

Vid akuta situationer när någon ringer in till SOS Alarm så är det en fördel om det görs via fast telefon.

– Om man ringer via mobiltelefon så kan vi inte se exakt position, där sätter lagen stopp, menar Thomas Johansson, kommunikationschef på SOS Alarm.

Sedan övergången från fast telefon till mobiltelefon har SOS Alarm haft svårare än tidigare att hitta de som ringer in. Via mobiltelefoner kan de enbart spåra ett samtal inom en radie på 5-8 kvadratkilometer. I glesbygd kan avstånden bli ännu längre.

– Lagen på integritetsskydd gör att vi inte får lokalisera de som ringer in från mobiltelefoner, vi får inte ta deras positioner. Det är annorlunda när folk ringer från fasta telefoner som är direkt kopplat till en adress, säger Thomas Johansson.

LÄS MER: Idas dotter höll på att kvävas – 112 hittade inte platsen

Tekniken finns, men lagen sätter stopp

SOS Alarm använder sig av Lantmäteriets kartor och det är tekniskt möjligt för dem att se exakta positioner. Det spelar ingen roll ifall det handlar om mer svåråtkomliga platser som till exempel skog och fjäll.

– Tekniken finns där men lagstiftningen släpar efter. Det här är ett av de största problemen vi har att brottas med. Det blir svårare att hitta folk, förklarar Johansson.

”Lagändring är nog ett år bort”

När någon ringer in till SOS Alarm så försöker operatörerna att ställa ytterligare frågor för att ta reda på exakt var personen befinner sig. Just nu pågår en ”112-utredning ” där en ändring i lagstiftningen diskuteras.

– Lagen kommer nog inte ändras i år utan det är en bit bort. Problemet försvårar för oss i vårt jobb och ingen är speciellt glad över det men självklart har vi överseende att det tar tid att ändra i en lag så att allt blir rätt, säger Johansson.

Finns sms-lösning

För drygt en månad sedan så infördes en sms-lösning. Operatörerna på SOS alarm kan skicka ett sms till den som ringer in, personen kan i sin tur godkänna att SOS alarm får ta deras position med hjälp av några knapptryck. Men kommunikationschefen betonar ändå vikten av problemet med att inte kunna spåra samtal mer precist.

– Om vi kunnat se exakta positioner så hade vi kunnat rädda fler liv, säger Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.