Foto: Privat/SVT

Sparkad chef kräver kommunen på ny summa pengar

Publicerad

Erik Lenne sparkades från sin tjänst som barn- och utbildningschef för Nordmalings kommun. Då han inte ansåg att han fått reda på skälen till uppsägningen stämde han kommunen. Nu har han krävt kommunen på ytterligare en summa pengar – för att de inte skrivit något tjänsteintyg till honom.

– Det kan ju vara nödvändigt och viktigt att ha om jag ska söka nya jobb, säger 63-åriga Erik Lenne.

I oktober 2015 fick han en varning om varsel, som sedan drogs tillbaka. I januari 2016 fråntogs han sina chefsuppdrag på kommunen och fick i stället ägna sig åt utredningsuppdrag. I samma veva stängdes han, enligt honom själv, ute från sin arbetsplats och fick arbeta hemifrån. Under hösten fick han veta att han inte längre var barn- och utbildningschef.

Vid den här tidpunkten stämde den före detta chefen Nordmalings kommun då han ansåg att hans uppsägning skett på felaktiga grunder. Parterna skulle mötas i en tingsrättsförhandling i början av mars, men i stället ingick de en överenskommelse.

– Kommunen ville att vi skulle skriva en överenskommelse i stället, men de ville också sekretessbelägga den, så hur den ser ut kan jag inte uttala mig om, då kan jag åka på dryga böter. Man skrev en klausul om vite för att jag ska hålla tyst, säger Lenne.

Kräver kommunen på en stor summa pengar

Han förklarar att det i avtalet står att båda parter har tystnadsplikt om hur avtalet ser ut och om någon av parterna bryter avtalet så anmodas denne att betala vite. Men Erik Lenne, som fick ett avgångsvederlag då han lämnade sina uppdrag inom Nordmalings kommun, tycker inte att kommunen har uppfyllt sina skyldigheter.

– Jag tycker inte att de har fullgjort sina skyldigheter. I avtalet ingår att de ska skriva ett tjänstgöringsintyg åt mig. De har haft en och en halv månad på sig nu, men jag har fortfarande inte fått något.

Så därför kräver du nu kommunen på pengar?

– Ja det gör jag.

Hur stor summa det rör sig om vill han dock inte säga, men han bekräftar att det är en större summa.

När SVT Nyheter Västerbotten når Madelaine Jakobsson (C), kommunalråd i Nordmaling, hänvisar hon vidare till kommunchefen Helen Sundström Hetta.

– Jag tror att alla parter var intresserade av en överenskommelse i stället för att mötas i tingsrätten. Men själv har jag inte ens sett överenskommelsen, så det får du ta med Helen.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt kommunchefen utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.