Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Specialistvård dröjde – pojke avled på väg till sjukhuset i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

En pojke fick hjärtstopp och avled när han transporterades mellan sjukhusen i Örnsköldsvik och Umeå. Nu anmäler Region Västernorrland händelsen till IVO.

Pojken inkom till Örnsköldsviks sjukhus med tryckavlastande shunt och huvudvärk. Röntgen gjordes fyra timmar senare och Neurokirurgen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå som tittade på bilderna ansåg att man kunde avvakta.

Tre timmar senare beslutar Neurokirurgen att pojken ska flyttas till NUS. Då blir han sämre, får hjärtstopp och avlider på väg till Umeå.

Nu anmäler Region Västernorrland händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt Lex Maria.

– Det är beklagligt det som hände och vi hoppas att det inte händer igen, säger chefläkare Thomas Bohlin vid Region Västernorrland.

Enligt honom har flera rutiner kring samarbetet mellan Örnsköldsviks sjukhus och Norrlands universitetssjukhus styrts upp sedan händelsen i augusti. Bland annat har läkare från Umeå utbildat läkare i Övik i hur man sätter diagnos vid sådana här händelser. Man har också styrt upp hur man rapporterar till varandra när man pratar i telefon.

På Neurokirurgen i Umeå vill man inte kommentera fallet, utan vill vänta på IVO:s utredning och beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer