• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Åsele IK:s general manager Ulf Jonsson, till höger, beskriver en kaotisk situation för de kontrakterade utländska spelarimporterna. Foto: SVT/Åsele IK

Spelarkaos i hockeylaget efter nedflyttningsbeskedet

Karusellen för inlandslagen i division 2 i ishockey har inte stannat av ännu. Åsele IK och Lyckseles båda division 2-lag tvångsdegraderades till division 3, ett beslut som rört upp många känslor i föreningarna. Några som hamnat i en extra knivig sits är de utländska spelarimporterna som det nu är oklart om Åsele lyckas behålla vid en degradering.

Ulf Johansson Ejergård, general manager för Åsele IK och sköter spelarvärvningarna i klubben, menar att situationen för klubben just nu är minst sagt kaotisk.

– Just nu har jag fått be vår kanadesiska målvakt, tjeckiska back, amerikanska forward och två svenskar att lugna sig. Den amerikanska spelaren har bokat flyg och skulle anlända om två veckor, men kontraktet är brutet eftersom han hade en klausul att han skulle spela i division 2. Den tjeckiska killen har sagt upp sin lägenhet, tackat nej till andra lag och till studier för att åka till Sverige, säger en upprörd Jonsson Ejergård.

– Det här är värvningar vi jobbat hårt med. Man sätter sig inte i källaren och ber en bön för utländska spelare, de vill till Åsele tack vare vår satsning med kostnader för dem. Nu har deras fötter blivit undansparkade.

”Ordet dråpslag ligger jävligt nära till hands”

Klubbens farhågor är nu att importerna som skrivit kontrakt för Åsele IK nu kommer gå till andra klubbar. I dagsläget är det oklart hur framtiden för laget ser ut.

– Ordet dråpslag ligger jävligt nära till hands. Vi har byggt upp förväntningar i ett halvår och värvat folk under flera månaders tid. I värsta fall kommer vi behöva säga nej till att spela i division 3. I värsta fall har vi inget lag och i bästa fall ställer spelarna upp ändå. Man ska aldrig säga aldrig, det är ett bra gäng i Åsele, säger Ulf Jonsson Ejergård.

Är det inte möjligt att spela vidare och kunna behålla de utländska spelarna även i division 3-spel?

– Allt går ju, men lagets prestation de senaste åren blir ju bortkastad om vi flyttas ned. Sedan för importerna är det enorm skillnad. Division 1 är utomlands en jättebra liga, och division 2 är bara steget under. Men sparkas vi ner en division gör det en enorm skillnad för dem.

LÄS MER: Inlandshockeylag tvingas flytta ned i serien

Förbundet föreslår kompromiss

Västerbottens ishockeyförbund, som satt i möte med de två föreningarna igår har presenterat ett kompromissförslag för Lycksele och Åsele som diskuterar förslaget inom respektive styrelse inför ett möte på torsdag nästa vecka.

– Jag vill inte berätta mer om vad det förslaget innebär. Vi har gjort ett försök med något som var minst dåligt för alla. Vi förstår Åseles och Lyckseles situation, men som förbund ansvarar vi för de övriga föreningarna också, säger Göran Svanberg, ordförande i Västerbottens ishockeyförbund.

Hur har förbundet förhållit sig till att Åsele vill knyta till sig utländska spelare?

– Det har naturligtvis funnits med i bilden eftersom Åsele haft fem utländska spelare på kontrakt. Deras representant sa att om kompromissen går igenom så tror han inte det blir bekymmer med de utländska spelarna, säger Göran Svanberg.

”Jätteolyckligt att det dröjt”

Orsaken bakom den plötsliga nedflytten beror på att det ofta varit flera lag i division 2 som självmant velat kliva ner till division 3, men i år har samtliga lag valt att spela kvar, vilket förbundet inte hade räknat med. Därför kom beskedet så pass nära in på säsongstart.

– Det är jätteolyckligt att det dröjt. Berörd tjänsteman och ordförande i tävlingskommittén har tagit på sig ansvaret. De gick på tidigare års erfarenhet, men så blev det inte så nu tvingades vi alldeles för sent meddela Åsele och Lycksele att de blev nedflyttade.

På torsdag kväll ska klubbarna återkoppla till förbundet kring förslaget.

Är det möjligt att klubbarna kommer få spela i division 2?

– Inom kompromissen är det möjligt, men det är inte säkert att det blir hela säsongen. Beslutet tas på fredag morgon, säger Svanberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer