Foto: TT/SVT.

Städning tar tid från vården

Uppdaterad
Publicerad

Flera sjuksköterskor, och även vårdförbundet, menar att en allt större del av vårdarbetet inom landstinget går åt till serviceuppgifter – som att till exempel städa lokaler.

Det kan handla om utrustning som behöver rengöras, golv som behöver moppas eller toaletter som behöver skrubbas. Uppgifterna kan bli många och under tiden ska även patienter tas om hand. Det berättar flera av de sjuksköterskor som SVT Nyheter pratat med. En av dem är Fredrik Boberg och han beskriver hur flera timmar kan gå åt till andra uppgifter än vad han är kvalificerad till att utföra.

Patienter blir lidande

– En vinterkräksjuk patient till exempel. Då måste man städa ut ordentligt och det tar väldigt lång tid för omvårdnadspersonal. Det vore bättre rent tidsmässigt om annan personal, som var bättre utbildad för de uppgiterna, kunde göra det, säger Fredrik Boberg.

Landstinget dras med brist på just sjuksköterskor och det blir därför extra viktigt, enligt Fredrik Boberg, att den personalen får tid att jobba med sina ordinarie uppgifter.

– Man får mindre tid till patienterna, och de blir ju lidande av det.

”Går mellan olika uppdrag”

Även landstingsledningen tycker att det är problematiskt att sjuksköterskor och undersköterskor ska ägna tid åt fel arbetsuppgifter. De har därför startat ett försöksprojekt som heter Vårdnära service. Projektet bygger på att icke vårdutbildad personal anlitas för att ta hand om kringuppgifter som behöver utföras på avdelningarna, men som inte kräver sjukvårdskompetens för att utföras.

– Det är jätteviktigt innom vården att vi använder våra kompetenser på rätt sätt och det har vi inte alltid gjort under historien. Mycket av den stress sjukvårdspersonalen upplever beror just på att man går mellan olika uppdrag som väntar på en, säger projektets ledare Eva Quist Engström.

Flera mindre beslut

Exakt varför det har blivit på det här sättet finns det inget entydigt svar på, men enligt Eva Quist Engström kan det bero på flera mindre beslut som alla lett mot samma mål. Även det faktum att patienttrycket blivit högre i form av sjukare patienter och högre genomströmning, kan innebära att sjukpersonalen själva börjat kompensera för högre städkrav.

– Vi har märkt att kompetensen utnyttjas fel och vi har inte resurser till det, säger Quist Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.