Den argsinta älgkon gör en rusning rakt mot SVT:s medarbetare. Foto: SVT

Älgen rusar mot fotografen

Uppdaterad
Publicerad

Den aggressiva älgkon och hennes kalvar har varit i trädgårdar i Umeå senaste tiden. Nu ska de skjutas.

Under den senaste tiden har älgen och hennes två kalvar ”hängt” på Carlshem i Umeå, både i villaträdgårdar och på cykelbanor. Oroliga föräldrar har hört av sig till polisen flera gånger om detta, eftersom älkon blivit aggressiv då man försökt driva bort henne.

Idag beslutade polisen, med stöd av jaktlagen, att älgarna ska avlivas. Beslutet gäller idag – sedan får det omprövas.

Älgar i Västerbotten

Mötte älgarna i morse

Kommunen har fått i uppdrag att utföra jakten.

– Dom flesta här omkring har sett älgarna, men dom verkar inte ha störts så mycket av älgarna, säger Västerbottensnytts reporter på plats Maria Ehrlin.

– En villaägare mötte älgarna i morse när han skulle ut med hunden. Han fotade älgarna (se bilden ovan reds. anm.), säger Ehrlin.

Älgkon attackerar

När Västerbottensnytts team besöker en av de familjer som skrämts av älgarna under kvällen, står älgarna där. Älgkon rusar då rakt mot fotograf och reporter.

– Vad skulle jag göra? Jag har ju ett enbenstativ som jag i värsta fall kunde skydda mig med hann jag tänka, säger Västerbottensnytts fotograf Kurt Sundin.

Men ko och kalvar vände och sprang in i skogen.

Uppdatering 18:00

Västerbottensnytt följer med på älgjakten under tisdagskvällen. Vid 18-tiden har jägaren som har skickats ut av kommunen skjutit ett skott.

– Men det är osäkert om jägaren träffat någon av älgarna, säger Västerbottensnytts Maria Ehrlin.

Uppdatering 18:30

Jägaren har skjutit båda älgkalvarna. Dom vägde ungefär 40 kilo. Men nu avbryts jakten efter älgkon. Det är helt enkelt för mörkt för fortsatt jakt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgar i Västerbotten

Mer i ämnet