Stadstuppen Helge gal sig själv till utegångsförbud

Publicerad

Redan vid tretiden på morgonen sätter den tvååriga tuppen Helge från Västerhiske stadsdel i Umeå igång med sitt galande. Han retar en del personer med sitt galande mitt i natten såpass att de vill ha bort honom från bostadsområdet. Men nu har en namninsamling startat för att rädda honom kvar. 67 namn har redan samlats in.

Det var Folkbladet som var först med att berätta om den morgonpigga tuppen som blivit ett fall för tjänstemännen på Umeå kommun.

– Jag kan visserligen förstå att man blir irriterad på en galande tupp just när man sover som mest men själv har jag blivit så van att jag hör honom inte. Sen tycker jag väl någonstans att det är hans tuppliga rättighet att få gala, säger Lena Brandt som har haft tupp på gården i tjugotvå år.

Det är en ovanligt stolt och ståtlig tupp som sprätter omkring och håller ordning på hönorna och för de boende runt omkring blir det en lantlig känsla trots att det nästan är mitt inne i stan.

Utegångsförbud till 07.30

Efter klagomål till miljö- och hälsoskyddskontoret har Lena Brandt blivit ålagd att hålla Helge inlåst till halv åtta på morgonen innan han får gala ute i det fria. Men Lena känner trots ett visst klagomål ett stort stöd för sin tupp och sina hönor.

– Ja det visar väl namninsamlingen och jag tycker att det är något av en solskenshistoria och fantastiskt att folk engagerar sig för att få ha en lantlig miljö här ute, säger Lena Brandt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer