Foto: SVT

Statsvetaren: ”Vårdfrågan blir större än vanligt i valet”

Uppdaterad
Publicerad

Idag debatterades primärvården mellan Ewa-Maj Karlsson (C) och Liselotte Olsson (V). Statsvetaren Magnus Blomgren tror att vårdfrågan kommer få en större betydelse än normalt i valet.

– Det blir lite annorlunda i år, säger han.

Idag möttes Ewa-Maj Karlsson (C) och Liselotte Olsson (V) i en debatt, där fokus låg på hälsocentraler och sjukstugor. Statsvetaren har analyserat debatten.

– På ett plan var det en ganska bra debatt, i bemärkelsen att man fångade upp problem som finns inom vård och omsorg. Det är ett nationellt och globalt problem. Behovet av sjukvård ökar, samtidigt som förmågan att hjälpa minskar, säger Blomgren.

Val 2018 – #dinröst

Var det något som överraskade eller stack ut?

– Egentligen inte. Sjukvård och politik är ingen lätt uppgift. En av dem stora frågorna är brist på personal och det är ett enormt stort frågeområde. Det är inte lätt att ha en tydlig policy – så ska vi göra för att det ska bli bra.

Dilemma för väljarna

Magnus Blomberg tyckte inte att Ewa-Maj Karlsson (C) och Liselotte Olsson (V) hade speciellt olika åsikter.

– Det var inte så stora motsättningar. Det kan vara ett problem, att det blir otydligt för väljarna. Fördelen är att den samlade politiska kraften borde kunna komma fram till vettiga idéer om hur man ska lösa problem.

Blir vården en stor fråga i valet?

– Vårdfrågor är jättestora i svenska politik i varje val, men det brukar inte avgöra hur man röstar. När det bränner till finns andra frågor på agendan. I år tror jag dock att vården får större betydelse än tidigare år. Vården engagerar människor, med rätta.

– Vården är viktig för alla partier. Det som kan skilja är synen på privat vård eller inte och eventuellt skatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet