Staffan Westfal skulle hjälpa frun att få ombord packningen på tåget. Dörrarna stängdes och han fick inte hoppa av. Foto: Genrebild TT/Privat

Staffan stängdes in på tåget – tvingades åka tio mil

Uppdaterad
Publicerad

Staffan Westfal fick en oväntad resa. Han skulle hjälpa frun på tåget när dörrarna plötsligt stängdes. Konduktören kunde inte hjälpa – istället fick han åka med tio mil.

– Jag blev rätt desperat, tryckte på en knapp vid dubbeldörrarna men inget hände, säger Staffan Westfal.

Det var i onsdags som Staffan Westfal från Umeå skulle hjälpa frun till tåget vid Östra stationen. Hon hade handbagage, en halvstor resväska och pudeln Sputnik som skulle följa med under tågresan till Göteborg. Staffan hjälpte henne med packningen ombord på tåget och tog avsked.

– Utan förvarning stängs dörrarna mitt för näsan på mig. Jag tryckte på öppnaknappen men inget hände, säger han.

Fick vänta fem timmar på ett tåg hem

Han rusade till konduktören i kafévagnen men hon kunde inget göra. Tåget började rulla. Han fick en handskriven lapp och friresa tillbaka till Umeå, men tvingades åka tio mil till Örnsköldsvik innan han blev avsläppt.

– Det är en fin stad tack och lov. Hade det varit en sommarmorgon så hade jag passat på att njuta, men nu var det svinkallt.

När du blev fast på tåget – vad tänkte du?

– Att jag skulle få en parkeringsbot! Jag ringde en kompis som fick förlänga parkeringen. Ordna vad som ordnas kan, fem timmar senare kommer jag hem. 165 kronor fattigare efter lite läsning och frukost i Övik.

”Fixa ett utrop , det gick på 60-talet”

Efter händelsen har Staffan varit i kontakt med SJ som skriver ”Kontentan är att man aldrig ska gå ombord på ett tåg som man inte ska åka med”.

– Jag är en relativt frisk människa men tänk på de som har knackligt att gå och behöver hjälp av en anhörig att stiga ombord.

Vad tycker du att SJ borde göra åt det här?

– Ett utrop med ”dörrarna stängs”, det är inte svårare än så. Kunde man fixa det på 1960 och -70-talet så går det även idag.

Måste kunna bära packningen själv

När SVT Västerbotten kontaktar SJ:s presskommunikatör Carl-Johan Linde förklarar han att de har riktlinjer kring bagageregler. Där framgår det att man inte får ta med mer packning än man själv kan bära.

– Väl ombord på tåget efter avgång genomför vi därefter ett så kallat välkomstutrop, där vi passar på att välkomna resenärerna ombord och informera om och kring den berörda resan med oss, skriver Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.