Stalltjejer blir ofta chefer

Publicerad

Kvinnor som jobbar i stall utvecklar ledaregenskaper som de får nytta av i arbetslivet. Det visar en ny doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet.

– I stallet hanterar kvinnorna stora hästar, de spikar hagar och reparerar hästarnas vattenkoppar. Mod och handlingskraft premieras, något som utmanar traditionella könsmönster, säger Lena Forsberg, som i dagarna doktorerar i ämnet Entreprenörskap och innovation, vid Luleå tekniska universitet.

Sverige är det land i Europa som har flest hästar per capita. Omkring 7 500 företag bedriver hästrelaterad verksamhet. Stallet är en unik fritidsmiljö, där kvinnor tillåts utveckla både traditionellt kodade manliga och kvinnliga egenskaper. Arbetsuppgifterna i stallet är ofta av utmanande karaktär, ibland farliga och svåra och kräver handlingskraft. Det präglar hur kvinnorna hanterar situationer i arbetslivet och samhället.

– Kvinnorna får en känsla av driftighet, makt och inflytande som påverkar deras identitet och som får betydelse för kvinnors syn på ledar- och entreprenörskap, säger hon.

I ”Manegen är krattad, om flickors och kvinnors företagsamhet i hästrelaterade verksamheter”, beskriver Lena Forsberg hur vi bättre kan tillvarata flickors och kvinnors kompetensområden. Till grund för doktorsavhandlingen ligger studier av unga flickor i fritidsmiljö, företagare inom hästbranschen och av kvinnor som tillbringat mycket tid i stallet och hur de uppfattar att stallarbetet påverkar dem som företagare och ledare, skriver Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer