Helena Lindahl (C) och Edward Riedl (M) riktar kritik mot regeringen efter Nextjets konkursansökan. Isak Frohm (S) håller inte med om kritiken. Foto: Pressbilder

Allianspartier kritiska mot regeringen efter konkursbeskedet

Publicerad

Centerpartiet och Moderaterna beskyller den sittande regeringen för att Nextjet går i konkurs och lämnar flera orter i Västerbottens inland utan flygförbindelser.

Centerpartiets ledamot från Västerbotten, Helena Lindahl reagerar kraftigt på beskedet om Nextjets konkursansökan.

– Herregud, det är katastrofalt för de orter som det berör. Vi har inga snabbtåg här uppe och vi är otroligt beroende av flygen, det här är en katastrof, säger Helena Lindahl (C).

Hon menar att det behövs mer pengar till den statligt upphandlade flygtrafiken och att kvalitet måste få gå före ett lågt pris. Bland anat kräver hon att infrastrukturminister Tomas Eneroth agerar för att lösa situationen.

Riedl (M): ”Tolka mig bokstavligt”

Edward Riedl menar att det är Socialdemokraternas politik som lett att stora delar av Västerbottens inland nu lämnas utan fungerande flygtrafik. Riedl menar att Socialdemokraterna ville uppnå just det här resultatet från första början.

– Det är väl bara att konstatera att den här regeringen har lyckas med det de vill. De vill ju att det ska bli mindre inrikesflyg.

Hur bokstavligt ska man tolka dig när du säger så?

– Du får gärna tolka mig bokstavligt, regeringens retorik har ju varit att höja flygskatterna så att människor ska flyga mindre. Det har man ju lyckats med, säger Edward Riedl (M).

Frohm (S): Upp till Trafikverket och Nextjet

– Edward Riedel tycker ju att allt är vårt fel. Han är lika trovärdig i de här frågorna som han är i alla andra frågor, kommenterar riksdagsledamoten Isak Frohm (S).

Han menar att det är upp till Trafikverket och Nextjet att fullfölja sina uppdrag. Han är däremot inte särskilt förvånad över beskedet som Nextjet lämnade i dag.

– Det man kan ifrågasätta är väl hur man överhuvudtaget kan godkänna att Nextjet vinner upphandlingen när de redan var nära konkurs, säger Isak Frohm (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nextjet

Mer i ämnet