Foto: Viktor Lundmark/SVT

Stark återhämtning för besöksnäringen i länet

Publicerad

Gästnätterna i länet ökade till rekordnivåer under juli. och var till och med högre än samma månad före pandemin, alltså 2019. Det handlar om gästnätter både vid hotell, vandrarhem och stugbyar. En anledning till ökningen kan vara det det ökade intresset för naturen.

– Det är så klart jätteroligt och oväntat att det blev så mycket bättre! Det hade vi inte riktigt väntat oss, säger Annica Sandström, regionturismchef på region Västerbotten.

Enligt henne så kan den starka återhämtningen bero på ett ökat intresse för naturen under pandemin. En annan orsak kan vara att folk inte vill vara där det är fullt och att Västerbotten inte upplevs som överturistat. Sett över riket ökade antalet gästnätter under juli i år med 25 procent.

– Men sedan har ju vi också jobbat för att lyfta länet och kommunicerat det i våra sociala kanaler. Jag hoppas också att det har gett resultat, säger Sandström.

Något som drar ner det totala utfallet av gästnätter under juli är gästnätterna vid camping, vilket är 10 procent förra än samma månad 2019. en orsak till det kan vara att norrmännen inte kunde resa till länet fram till mitten av juli på grund av pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.