Starka reaktioner: ”Som ett slags dåligt skämt”

Uppdaterad
Publicerad

I en enkätundersökning som Hyresgästföreningen har gjort tillsammans med Sveriges förenade studentkårer har studenter svarat på frågor om sin boendesituation. SVT har tagit del av undersökningen där studenter vid Umeå universitet tyckt till.

Av 561 tillfrågade är ungefär 80 procent nöjda med sitt boende. Resten är missnöjda och det är hyran, storleken på boendet och hyresvärden som dominerar bland orsakerna till missnöjet. Flera av synpunkterna rör hyran, som studenterna tycker är för hög:

”Hyran är omotiverat hög. Att betala 7900 kr för en lägenhet där absolut ingenting ingår, och standarden är undermålig, är som ett slags dåligt skämt.”, skriver en person.

Jag har 21 kvm och betalar 4696 vilket är helt orimligt, skriver en annan i enkäten.

Vill ha egen toa

I enkäten önskar också studenterna eget kök och badrum:

”Gemensamt kök är alltid ostädat och ohygieniskt.”

”Jag är inneboende, och jag vill ha ett eget hem där jag slipper dela dusch/toa med någon annan.”

Frågor till bostadspolitiker

Så här skulle studenterna säga till en politiker med ansvar för bostadsfrågor om de fick möjligheten, enligt enkäten:

”Bara för att vi är studenter betyder inte det att vi ska behöva stå ut med dålig miljö. Med det menar jag dålig kommunikation med hyresvärden, dåliga rum med mögel, allmänt nergångna lägenheter/rum.”

”Funkar inte att alla lägenheter som byggs i Umeå går på över 8000 i månaden.”

”Gör fler hyresrätter som är värdiga för en person att bo i, som inte kostar hela studiebidraget.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.