Foto: TT

Statsministern svarar Umeåelever på frågor om jämställdhet

Publicerad

Tredjeklasselever i Umeå skrev brev till statsminister Stefan Löfven – och fick svar.

Det var eleverna i årskurs tre på Östtegs skola i Umeå som skickade breven till statsministern, som alla uteslutande berör ämnet jämställdhet och den ojämlika löneutvecklingen för kvinnor och män. Det handlar om frågor om hur det kan komma sig att kvinnor har sämre lön än män inom idrottsbranschen, samt vad vi tillsammans kan göra för att lösa dessa problem.

LÄS MER: Här fikar statsministern helst

Det ena ledde till de andra, och diskussionerna i klassrummet slutade med svar från statsministern. Löfven visar i sitt brev riktat till eleverna sin uppskattning över deras frågor och betonar vikten av alla mäns och kvinnors lika värde. Han avslutar också med att presentera vad regeringen gör för att uppnå jämlikhet mellan könen.

”Tack för era brev. Det har varit intressant att läsa era tankar och frågor om lika lön för kvinnor och män. Det gör mig glad att ni uppmärksammar detta. Ni skriver att kvinnor och män är lika mycket värda. Det är jätteviktigt. Att män tjänar mer än kvinnor beror på olika saker. Till exempel är kvinnor ofta föräldralediga längre än män. För att öka jämställdheten har regeringen nu bestämt att föräldrar ska dela mer lika på ledigheten. Vi hoppas att det ska bidra till att kvinnor får lika mycket betalt som män för likadana arbeten.”, skriver Löfven i sitt svar till skoleleverna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer