Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet. Foto: SVT

Statsvetaren: ”Ett högt pris de spelar”

Publicerad

Statsvetaren Magnus Blomgren, vid Umeå universitet, är förvånad över Socialdemokraternas vändning i centrumbro-frågan i Skellefteå.
– Det är intressant. Jag och andra har använt Skellefteå som exempel på ett ställe där man respekterat folkviljan, säger Magnus Blomgren.

Han konstaterar nu att det är lite svårt att säga om politikerna gör det eller inte, att det gått tre år sedan befolkningen sa nej till en centrumbro vid folkomröstningen aktualiserar frågan om hur länge ett folkomröstningsbeslut ska gälla.

– Det är ju en politisk fråga, men jag tycker att det är ett högt pris de spelar, säger Magnus Blomgren.

LÄS MER: (S) går emot folkets vilja – tänker bryta löftet

Beskedet om vändningen i frågan kommer ju drygt ett år före valet.

– Tajmingen är intressant. På ett sätt är det öppet och ärligt att deklarera detta redan nu. Och det är ett rimligt förhållningssätt att gå till val på den här ståndpunkten, säger Magnus Blomgren.

”Kommer vi se en motkampanj?”

Han tror inte direkt att det här kommer att avgöra valet.

– Socialdemokraterna har ju väldigt länge suttit säkert i Skellefteå, men marginalerna minskar, och hur det påverkar beror nu på hur de andra partierna förhåller sig. Kommer vi att se en motkampanj? säger Magnus Blomgren.

Även i andra folkomröstningar i länet har politikerna gått emot resultatet, för ett år sedan sa befolkningen i Sorsele nej till mera vindkraft, men politikerna sa ja.

– Dessutom är ju tolkningen av landstingsfolkomröstningen om Projekt balans inte helt självklar. Det är ett problem när man har direktdemokratiska inslag som inte samspelar med den representativa demokratin, säger Magnus Blomgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer