Hör om hur Stig Åkesson fick idéen till sin uppfinning

Stig uppfann ett implantat mot höftproblem

Uppdaterad
Publicerad

16 000 svenskar opereras varje år för sina höftproblem – av dem får mer än hälften opereras om.

Nu har Stig Åkesson från Lycksele sökt patent på en uppfinning som ska förhindra detta.

– Jag hoppas det kan hjälpa andra, säger Stig Åkesson.

Ett vanligt problem efter höftoperationer är att höftkulan flyttas. Stig Åkessons uppfinning handlar om ett implantat som ska göra patienten lika rörlig som innan höftproblemen uppkom.

Åkessons egna rörlighet är mycket begränsad.

– Jag kan till exempel inte sitta med benen i kors eller böja mig efter saker hur som helst, säger Stig Åkesson.

Under förhandling

Det är en del hemlighetsmakeri kring uppfinningen då han tillsammans med en ortopedprofessor just nu ligger i förhandling med amerikanska bolag om att sätta det hela i verk.

Åkesson tror dessvärre inte att han själv kommer att dra nytta av sin uppfinning.

– Jag gjorde min sista operation i julas och höll nästan på att stryka med, så det kommer nog tyvärr inte bli något som gynnar mig. Men jag hoppas det kan hjälpa andra, säger han.

Vill gynna samhället

Stig hoppas att kunna skapa ett bolag med säte i Lycksele men inser samtidigt att han kanske inte får vara med och uppleva hela processen.

– Jag får tänka på min familj, själv trillar jag kanske av pinn, men hoppas att uppfinningen blir dem, samhället och framförallt patienterna till gagn, säger Stig Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.