Stöd till våldsutsatta barn brister – barnahus saknas i stora delar av Norrland

Publicerad

Hjälpen till våldsutsatta barn i norra Sverige har stora brister. Det menar Kristina Nordell samordnare på Centrum mot våld i Umeå. I hela Norrbotten och i Västerbottens inland saknas så kallade barnahus, som är specialiserade på att utreda våld mot barn.
– Det här är ett jätteproblem, säger Kristina Nordell. 

Totalt finns 31 barnahus, där våldsutsatta barn ska kunna träffa myndigheter på ett och samma ställe. Men norr om Sundsvall finns bara ett enda. Kristina Nordell, samordnare på centrum mot våld, menar att barnen i inlandet och i Norrbotten glöms bort. 

– De här barnen har inte samma förutsättningar att få den hjälp som de faktiskt har rätt till. Det här är ett jätteproblem att Norrland har så dåligt stöd för barn som är utsatta för våld, säger Kristina Nordell samordnare på Centrum mot våld i Umeå.

Barnahus i Umeå är främst till för barnen i kommunen, även om det händer att man tar emot barn från kranskommuner. Nyligen tog Kristina Nordell emot barn från Åsele.

- Det blir en orimlighet. Vi kan inte begära att barn ska åka 25-40 mil för att bli förhörda eller att få stöd. 

Vill se digitala lösningar

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i region Västerbotten, Anna-Lena Danielsson (S), säger att barnen i inlandet kan få åka till Umeås barnahus. 

Men får barn i inlandet då likvärdigt stöd som barnen i Umeå?

– Ja, om de åker till Umeå. Det inte går att ha ett barnahus i varje kommun.

Hon hoppas att man inom vården ska kunna lösa mer digitalt för att våldsutsatta barn ska kunna slippa resa långt. 

– Man kanske aldrig kan få likadan vård men man ska kunna få likvärdig, det handlar om tillgång. 

Barnahus

Visa

I så kallade barnahus kan våldsutsatta barn träffa myndigheter på ett och samma ställe. Det finns till exempel rättsläkare, specialutbildade poliser och barnpsykologer. Tanken är att barnen ska få anpassat stöd och slippa berätta samma saker många gånger för olika personer.

I Sverige finns 31 barnahus, majoriteten i södra Sverige. I Norrland finns barnahus i Gävle, Sundsvall och Umeå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer