Samtliga sju deltagare i Vilhelminas Stolpsittartävling satt kvar 51 timmar och blev också alla vinnare. De deltagande var, Vincent Johansson från Västerås, Sebastian Bramefjord från Gävle, André Hellqvist från Vilhelmina, Oliver Tollofsén från Vilhelmina, Linn Elmqvist från Vilhelmina/Umeå, Moa Öhman Helsén från Vilhelmina och Caio Carugati från Huston Texas. Foto: Kent Lindström/SVT

Stolpsittartävlingen avgjord på årliga WWW

Uppdaterad
Publicerad

I helgen hölls Wilhelmina Winter Weekend, och nu har man även avslutat den årliga stolpsittartävlingen där de vinnande deltagarna suttit ute i hela 51 timmar. På grund av hög luftfuktighet och hårda vindar var det först osäkert om tävlingen skulle kunna bli av.

I 21 år har Vilhelminas årliga event, Wilhelmina Winter Weekend, WWW, hållt igång, och nästan lika länge har även stolpsittartävlingen pågått. Men den hårda vinden och den höga luftfuktigheten oroade både arrangörer och deltagare och man undrade om tävlingen ens skulle gå att genomföra.

– Jag var orolig att deltagarna skulle blåsa av när vindkasten kom! Det var ju så hög luftfuktighet, så blåsten går rakt igenom märgen och man blir alldeles kall inombords, så jag trodde nog att någon skulle kliva av igår, säger Lotta Charlesdotter på Vilhelmina turistbyrå.

Imponerande insatser

I fjol satt deltagarna i 66 timmar, och i år blev det en aning kortare med 51 timmar. En av fjolårets vinnare Linn Elmqvist och hon valde att ta semester för att kunna delta även i år, och enligt henne var årets tävling tuffare, mycket på grund av blåsten.

Deltagarna ligger som väntat och sover efter sin insats, men Lotta Charlesdotter berättar också hur hon blev extra imponerad av en av deltagarna.

– En av dem, Caio Carugati, har ju rest ända från Huston i Texas! Han hade tänkt att han skulle klara 12 timmar, så det var jätteroligt att han lyckades utöka det. Första gången i Vilhelmina och så sitter han på en isstople i 51 timmar, det är imponerande, säger Lotta Charlesdotter entusiastiskt.

Eftersom att alla deltagare satt kvar hela tävlingen kommer de få dela på prispengarna som är 20 000 kronor.

Extra vemodigt

Efter en fullspäckad helg så går man därifrån med blandade känslor.

– Gud vad vemodigt det känns! Extra mycket i år. Det hela började ju med dåligt väder och det var osäkert om det ens skulle bli av. Men så har vi haft ett så gott gäng och avslutet kunde inte blivit bättre med det fina vädret! Nu är det ett helt år till nästa gång, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.