Foto: SVT Design

Stopp på E4 vid länsgränsen under fredagskvällen

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagskvällen är flera fordon stillastående vid E4 i höjd med Kinnbäck, vid länsgränsen mellan Norr- och Västerbotten. Vägen är helt avstängd i södergående riktning.

– Jag har stått i bilkö i fem timmar. Barnen gråter och en eloge till alla bilister som orka vänta, uppger en bilist vid 20.30-tiden.

Under fredagen har det varnats för blixthalka på många håll i länet och angränsande län, och flera olyckor har inträffat.

Sofia Lindahl på Trafikverkets pressjour berättar att det är ett problematiskt väglag de har att arbeta med.

Halkbekämpningen ”biter inte”

– Våra resurser har varit ute och halkbekämpat hela dagen, men det biter inte. Nu är de på väg ut dit igen.

Det ska vara både lastbilar och personbilar som blvit stillastående. Till en början var det total stop ibåda riktningarna, men så småningom började trafiken röra på sig i norr gående riktning.

Kan ta flera timmar

Det ska enligt Sofia Lindahl råda blixthalka – och värst är det norr om Skellefteå.

– Det är riktigt, riktigt besvärligt väglag.

Arbetet med halkbekämpningen kan dröja flera timmar innan det är klart.

Svårt att leda om trafiken

Går det inte att leda om trafiken?

– De stora vägarna som E4 är prioriterade när det gäller halkbekämpning. Så det är samma problem med halka på de mindre vägarna, säger Sofia Lindahl vid Trafikverkets pressjour.

Vid 21:40 är Trafikverkets resurser på plats och arbetar med problemet. Prognosen då är att vägen ska vara farbar vid 22.30.

– Men det är väldigt osäkert om den tiden hålls.

”Vill att bilisterna ska komma fram säkert”

Hon vill varna trafikanter som tänker ge sig ut på vägarna under kvällen och natten.

– Måste man inte åka så ska man helst vänta tills en annan dag. Vi vill att bilisterna ska komma fram säkert och det ser ut att bli blixthalka även under natten. Det är ett extremläge, säger Sofia Lindahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.