Hör rektorn Jenni Andersson och de blivande barnskötarna om chanserna att få jobb som barnskötare.

Stor brist på barnskötare – men platser på utbildningar står tomma

Uppdaterad
Publicerad

För bara några år sen ville Skellefteå kommun avskeda barnskötare. Nu skriker branschen efter folk – men vuxenutbildningens platser står tomma.

Det var närmare 30 sökande till barnskötarutbildning för vuxna i Skellefteå, men 16 antagna halverades till en klass med totalt åtta elever.

– Vi har problem med avhopp, säger Jenni Andersson, en av rektorerna vid vuxenutbildningen.

När rektorn själv gick barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet på 90-talet fanns det sju parallella klasser, framöver finns det en klass per årskurs. Inom vuxenutbildningen finns just nu två grupper som läser till barnskötare och två ytterligare grupper som läser barnskötare i kombination med språkstudier.

Ville tidigare avskeda barnskötare

Men bara för tio år sen såg verkligheten helt annorlunda ut. Då ville kommunen avskeda 40 barnskötare och elevassistenter och satsa på mer utbildade förskollärare. Nu är det brist på både förskollärare och barnskötare över hela landet.

– Tiderna förändras. För några år sen gick vi också ut och lovade alla som utbildade sig till förskollärare fast anställning också, påminner kommunalrådet Maria Marklund (S) som då var barn- och grundskolenämndens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.