Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Väntan kan bli lång för den som beviljats kontaktperson i Umeå kommun. Hör enhetschef Maria Vestin om hur kommunen gör för att rekrytera fler. Foto: Ida Thellenberg/SVT

Lång väntan för den som beviljats kontaktperson i Umeå: ”Behovet är extremt”

Publicerad

Umeå kommun har stor brist på kontaktpersoner. I nuläget väntar 132 personer på att få en person som kan hjälpa till att bryta isoleringen.

– Behovet är extremt och vi har svårt att rekrytera, säger enhetschef Maria Vestin på Umeå kommun.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, beslutade nyligen att Umeå kommun ska betala böter efter att en person varit utan kontaktperson sedan sommaren 2021. Inspektionen skriver i beslutet att den enskilde personen är i stort behov av en kontaktperson för att bryta isoleringen.

Svårare att rekrytera

I dagsläget är det 380 personer som i Umeå kommun som fått rätt till kontaktperson, men 132 personer har fortfarande inte fått någon tilldelad.

– Det är svårare att rekrytera idag, vi har en kompetensbrist och en låg arbetslöshet i Västerbotten vilket gör att ansökningarna till frivilliga uppdrag blir färre, säger Maria Vestin.

Bryta isolering

En kontaktperson är ett arvoderat uppdrag till en person som ska fungera som en medmänniska till en person med en funktionsnedsättning.

– Många personer med funktionsnedsättning saknar vänskapsrelationer och har ett litet socialt nätverk, då är kontaktpersonerna viktiga för att bryta isoleringen, säger Maria Vestin.

I klippet hör du hur kommunen gör för att lösa situationen och hur man ska tänka om man väntar på att få en kontaktperson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.