Foto: John Bakke

Stor skillnad på tillgången till kollektivtrafik i länet

Uppdaterad
Publicerad

I Umeå bor nio av tio inom 400 meter från en busshållplats. I Malå är det inte ens två av tio. Det visar Siffror från Boverket som nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Inte helt oväntat är det länets största kommuner som också har högst andel hushåll i närheten av kollektivtrafik.

Umeå toppar listan med 87,2 procent. Strax därefter hittar man Skellefteå på 73,9 procent. Umeå och Skellefteå är de enda kommuner i länet där en majoritet av befolkningen bor inom 400 meters avstånd från exempelvis en busshållplats.

I Malå, å andra sidan, är siffran lägst i länet. Där är det bara 16,5 procent av befolkningen som har nära till exempelvis en busshållplats från platsen där de bor.

Länet är långt under rikssnittet

Av siffrorna framgår att länet som helhet ligger långt under rikssnittet på 78 procent. Västerbottens kommuner landar på betydligt lägre 37,4 procent.

– En förutsättning för att man ska göra färre resor med bil är att man har tillgång till kollektivtrafik, säger Agata Bar Nilsson, utredare på Boverket.

Här nedanför kan du se hur många det är i din kommun som bor inom 400 meter från kollektivtrafik.

Så många bor nära en busshållplats i din kommun

Kommun         Andel av befolkningen som bor inom 400 meter från kollektivtrafik

Bjurholm            24,2

Dorotea             31,5

Lycksele             29,7

Malå                   16,5

Nordmaling        47,9

Norsjö               32,8

Robertsfors       28,2

Skellefteå           73,9

Sorsele              27,3

Storuman          36,5

Umeå                87,2

Vilhelmina          31,9

Vindeln              38,5

Vännäs              33,7

Åsele                 21,7

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.