Starka vindar blåste i Umeå på söndagen och flera träd föll eller knäcktes helt enkelt av. Foto: Maria Brändström/SVT

Kraftiga vindar över Umeå – fallande träd blockerade vägar

Uppdaterad
Publicerad

Flera träd har blåst omkull i Umeå under söndagen. Räddningtjänsten har fått rycka ut på en rad larm för att forsla bort träd som blockerat trafiken – eller surra fast föremål som riskerar att blåsa bort.

– Det har varit mycket på söndagsförmiddagen, säger inre befäl.

Kraftiga vindarna har dragit in över Umeå och flera träd påverkade trafiken under söndagen.

Vid tiotiden larmades räddningstjänsten till Järnvägsallén i centrala Umeå där en stor tall blåst omkull och blockerade vägen för både bilar och cyklister. En stund senare larmades man om ett omkullblåst träd på Döbelsgatan.

– Räddningstjänsten har hanterat fyra träd och ett växthus som var på väg att blåsa bort, sa Frida Klarin inre befäl räddningstjänsten Umeå.

Växthus och tak riskerar blåsa iväg

Räddningtjänsten har även varit på Tavleliden i Umeå där ett växthus höll på att blåsa bort. Där fick de säkra upp huset så det inte skulle dras med i den starka vinden.

Vid 11.30 larmades SOS även om ett omkullblåst träd på Assistensvägen i Umeå. Vid 12-tiden larmades räddningtjänsten till travbanan i Umeå, där taket höll på att blåsa bort.

– Vi har varit där och surrat fast det, säger Frida Klarin.

12.30 kom ett larm från Gneisvägen i Umeå där ett träd fallit mot ett hyreshus. Räddningtjänsten åkte till platsen för att ta ner trädet på marken.

Vid 13-tiden blåste ett träd ner över vägen på Vasagatan i Umeå.

Räddningstjänsten uppmanade privatpersoner att surra fast lösa föremål

Räddningtjänsten uppmanar privatpersoner att surra fast lösa föremål som rikserar att blåsa iväg. Båtägare bör även se till sina båtar.

Färjan till och från Holmön har ställts in tills måndag på grund av det hårda vädret.

SMHI har utfärdat en varning för kulingvindar för Norra kvarken och Bottenviken.

Enligt prognosen väntas vinden avta senare under kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.