Foto: SVT

Stor uppslutning till ”Black lives matter”-demonstration i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 300 trotsade vädret och var med vid ”Black lives matter”-demonstrationen i Broparken i Umeå på lördagen. Motdemonstranter började bråka och två personer greps av polisen.

Bole Seck som är medarrangör var stolt över umeborna och tror att man kan göra skillnad med en demonstration. 

– Vi kan inte längre gömma oss, folk dör varje dag på grund av deras hudfärg. Bara för att man är mörkhyad ska man inte bli behandlad hur som helst.

Bråk från motdemonstranter – två gripna

Drygt 300 hade samlats i Broparken enligt polisen och man gjorde det man kunde för att folk skulle hålla avstånd. Man delade även ut skyddsmasker för att demonstrationen skulle vara så coronasäker som möjligt.

I samband med demonstrationen uppstod bråk. Enligt vk.se ska flera personer ha blivit nedbrottade av poliser efter att ha börjat bråka med ”Black lives matter”-demonstranterna.

Enligt flera vittnen som SVT har pratat med så är det motdemonstranter som har ställt till med bråk och inte någon från demonstrationen.

Två personer har gripits för våld mot tjänsteman och misshandel, enligt Michael Rystedt, chef för lokalpolisen i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.