På grund av vattenläckan i Dorotea har man satt ut tankar. Här fyller man dunkar utanför Medborgarhuset. Foto: Ulf Eriksson

Stor vattenläcka i Dorotea – hela samhället berörs

Publicerad

En stor vattenläcka inträffade under lördagsmorgonen i Dorotea. Hela samhället blev drabbat.
Under lördagseftermiddagen lyckades man lokalisera läckan vid Storberget.
– Till kvällen ska det förhoppningsvis vara lagat, säger Pierre Danielsson på gator och vatten i Dorotea.

Det var vid klockan 05 på lördagsmorgonen som man upptäckte att det saknades vatten i kranarna i Dorotea. Kommunen befarar att en stor vattenläcka inträffat.

– Vi håller på med felsökning och förhoppningsvis har vi hittat läckan om någon timme. Men till kvällen har vi förhoppningsvis både hittat och kunnat laga den, säger Pierre Danielsson på gator och vatten i Dorotea kommun till SVT Nyheter.

1 500 beräknas drabbade

Vattenläckan berörde hela Dorotea samhälle samt Risnäset och Lajksjö. Vattentornet tömdes helt på vatten och vattentankar placerades ut vid Bergvattengården, Medborgarhuset och sjukstugan.

Man uppskattar att det kan röra sig om över 1 500 personer som drabbades.

– Vi har varit ute sedan klockan 05. Läckan är på matarledningen in till samhället som det ser ut just nu. Så nu är vi ute och promenerar för att hitta den, säger Pierre Danielsson.

Läckan lokaliserad

Efter ett idogt letande lyckades man vid klockan 13.20 lokalisera läckaget, som uppstått sig vid Storberget.

– Vi har hittat läckan för bara någon minut sen. Nu ska vi bara få hit några maskiner så att vi kan påbörja reparationsarbetet, säger Pierre Danielsson.

När tror ni vattnet är åter?

– Det är svårt att säga redan nu men till kvällen ska det förhoppningsvis vara lagat, säger Danielsson.

Här hittades vattenläckan. Nu påbörjas grävarbete för att kunna komma åt och reparera huvudmataren. Foto: Ulf Eriksson

Vanligt problem

Problemet med vattenläckage i Dorotea har varit aktuellt vid en rad tillfällen de senaste åren. Läckan vid Storberget har uppstått på huvudledningen som matar vatten från vattenkraftverket i Lajksjö. Den ledningen förser i princip hela Dorotea-området med vatten.

Och det är inte första gången just den ledningen springer läck.

– Vi har faktiskt börjat se över möjligheterna att kunna byta ut huvudledningen här i framtiden. Men det är en lång sträcka och kostar en del, säger Hans Sandström, drift- och underhållsansvarig för GVA på tekniska enheten.

Vattenläckan lagades senare på lördagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer