Se forskaren Henrik Svennerstam visa skogsskador orsakade av svampsjukdomen törskate. Foto: Marit A Israelsson

Stora delar av norra Sveriges skogar hårt ansatta av svampsjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Nya inventeringar visar att tallbeståndet i de fyra nordligaste länen är hårt drabbat av svampsjukdomen törskate som i värsta fall stryper även ungskog till döds.

– Näst efter älgskadorna är det här det vanligaste problemet men det har inte fått så stor uppmärksamhet, berättar Anna Marntell, skoglig specialist vid SCA skog.

Det är skogsbolagen SCA, Holmen och Sveaskog som har inventerat och skapat sig en bild av hur stort och utbrett problemet är.

– Ungefär en av tio tallar i ungskog har symptom, konstaterar Anna Marntell som arbetar i Sundsvall i Västernorrland.

Utslaget på de stora arealerna skog i norr blir det mycket. Väldigt mycket.

Törskate, som också kallas tjärgadd eller gadd, är i sig inte något nytt. Lokalt i områden i Norrbotten har skadorna varit stora länge. Men något tycks ha hänt.

– Vi ser ju att den finns ända ner till Jämtland, säger skogsspecialisten.

Inte tagits på så stort allvar

Och om det tidigare handlade om att man såg gamla träd med döda toppar så syns nu mer tydligt alltså att även ungskog och plantskog drabbas.

– För tjugo år sedan var det en del prat men det togs inte riktigt på allvar och nu finns det en känsla av att angreppen ökat på senare år, säger Lennart Svensson som är nationell skogsskadesamordnare vid Skogsstyrelsen.

I sin verksamhetsplan för nästa år har myndigheten avsatt 4,5 miljoner kronor till multiskador i ungskog i norra Sverige, då ingår även annat som till exempel älgbetesskador. En större andel av de totalt 60 miljoner kronor som aviserats till Skogsstyrelsen för nästa år går till problematiken med granbarkborren som företrädesvis är ett stort problem i södra Sverige.

– Törskaten har gått under radarn. När bara ett par hundratusen i Sveriges befolkning ser det här i praktiken blir det lätt så, kommenterar Jan Stenlid som är professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Kunskapen behöver bli bättre

Ett stort problem enligt både myndighetsrepresentanter, skogsbolag och andra experter är att kunskapsläget är för lågt. Både när det gäller varför och hur tallen drabbas, men också kunskapsnivån hos skogsägare. Därför är alla överens om att det behövs mer forskning.

En forskare som jobbar just med törskate är Henrik Svennerstam vid Skogforsk i Umeå. I klippet visar han hur det ser ut i en skog utanför Norsjö i Västerbotten.

Törskate är en rostsvamp som riskerar att slå ut stora skogsbestånd i norra Sverige. Foto: Torbjörn A Israelsson

Fakta

Vad är törskate?

Törskate är en rostsvamp som finns i två olika varianter. Den som främst drabbar norra Sverige värdväxlar – alltså hoppar till en annan växtvärd – med örten skogskovall.

Så här går det till när en tall får symptom:

  • Svampsporer tar sig företrädesvis in via klyvöppningarna på barren och infektionen kryper sedan in i grenen.
  • Man kan se på grenen att den sväller och får kräftsår, vid midsommar går det att se orangegula sporsamlingar.
  • Det kan gå snabbt eller ta lång tid men när svampen når stammen blir det allvarligt. Infektionen kryper runt stammen och stryper vatten- och näringstillförseln ovanför, en så kallad tjärgadd uppstår med död topp på tallen.
  • När infektionen kommer in tidigt i ett yngre bestånd kan effekten bli allvarligare och trädet dö tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.