Det är fortfarande stora problem för laxbeståndet i Vindelälven. Nu har även andra laxälvar drabbats hårt. Foto: SVT

Stora problem med laxbeståndet i Vindelälven

Publicerad

Det är fortfarande stora problem med laxbeståndet i Vindelälven och i år har även andra laxälvar i länet drabbats oroväckande hårt enligt Ulf Carlsson på Länsstyrelsen. Nu kan fiskerestriktioner vänta.

2018 blir tredje året i rad där Vindelälven haft stora problem med laxbeståndet. Sjukdomar, samt att laxarna har problem med att vandra förbi kraftverket i Stornorrfors tros vara orsaken. I år är också första året som man sett stor påverkan i länets övriga laxälvar. Där är det dock svårt att se några tydliga orsaker. Minskningen kan bero på sjukdom, men även på den varma sommaren eller något annat.

Men det är Vindelälven som oroar mest. Att det är lågt bestånd ett år behöver inte betyda så mycket enligt Ulf Carlsson, att det däremot är så dåligt tre år i rad är bekymmersamt.

– Vi är nere på samma nivåer som i början och mitten av 90-talet, säger Ulf Carlsson, fiskehandläggare vid Länsstyrelsen i Västerbotten.

Fiskerestriktioner kan vänta

Nu jobbar Länsstyrelsen tillsammans med SLU, havs- och vattenmyndigheten, fiskerättsägarna, samt yrkesfiskarna för att hitta en lösning på problemet.

– Vi försöker hitta en åtgärd som är verkningsfull på kort sikt. Men sedan måste vi även hitta lösningar på lång sikt, säger Ulf Carlsson.

Förutom fiskevårdsområdena, så är det havs- och vattenmyndigheten som kan sätta restriktioner på fisket i älvarna, och det kan bli fråga om sådana nästa år, framför allt i Vindelälven. Havs- och vattenmyndigheten utreder eventuella begränsningar i fisket och frågan ska ut på remiss.

Förbud i Ljungan

I Ljungan i Västernorrland har man haft så stora problem med laxbeståndet, att fiskevårdsområdet gått in och stoppat fisket av lax och havsöring från 1 juni till 16 november. Något totalstopp av fisket ser det dock inte ut att bli just nu från myndighetens sida. Och enligt Ulf Carlsson på länsstyrelsen så är det svårt att veta vad som ger resultat.

– Det enklaste man kan göra är att stoppa fisket, samtidigt måste man se vad det ger för effekt. Huvuddelen av problemet kan vara att fisken är så sjuk att den inte klarar av att leka och då hjälper kanske inte ett fiskeförbud, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.