Stora skillnader i vården av spridd bröstcancer – få erbjuds rätt behandling i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Behandlingen av spridd bröstcancer varierar beroende på var i landet du bor – det visar en kartläggning som Bröstcancerförbundet gjort.

I Västerbotten fick bara 15 procent av patienterna rekommenderad behandling förra året.

– Det finns en ojämlikhet och det är det som vi vill peka på, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande i Bröstcancerförbundet.

Omkring 1 500 kvinnor i Sverige får varje år diagnosen spridd bröstcancer, vilket betyder att cancern spridit sig från tumören i bröstet till andra delar av kroppen. I dag lever ungefär 5 500 kvinnor med den obotliga sjukdomen.

Olika behandling inom regionerna

Tack vare forskning finns det sedan 2016 godkända målinriktade behandlingar, så kallade CDK 4/6-hämmare, som kan ge patienter med den vanligaste formen av spridd bröstcancer mer tid att leva.

Men användingen av behandlingen skiljer sig bland olika regioner i landet. Detta visar en sammanställning som Bröstcancerförbundet gjort av siffror från Socialstyrelsen.

Endast fyra av tio kvinnor med den vanligaste formen av spridd bröstcancer behandlas i linje med aktuell forskning och rekommendationer i gällande vårdprogram.

Få erbjöds behandling i länet

I region Östergötland påbörjade 65 procent av patienterna behandlingen, men i Västerbotten, dit även patienterna från Norrbotten remitteras, var det bara 15 procent.

– Vi tycker inte att ska spela någon roll om man bor på olika ställen i Sverige, man ska ha samma tillgång och samma möjlighet att kunna utnyttja det här, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande i Bröstcancerförbundet.

På cancercentrum på Norrlands universitetssjukhus känner man dock inte igen sig i bilden.

– Jag känner mig helt trygg och förvissad om att våra specialister använder de här läkemedlen på de rekommendationer som finns i vårdprogrammet tillsammans med den individuella bedömning som alltid måste göras, så att varje individ får rätt till en individanpassad vård, säger Maria Liljeholm, verksamhetschef för cancercentrum.

Ser ökad förskrivning

Verksamhetschefen menar att man ser en ökande förskrivning under 2021 och att de nu ska titta mer på hur siffrorna ser ut över en längre period.

– När det kommer indikationer att det kan finnas en spridning över landet, då behöver vi titta på det, säger Maria Liljeholm.

Andel patienter som påbörjade rekommenderad behandling år 2020:

Blekinge 40–49 procent

Dalarna 10–19 procent

Gotland 30–39 procent

Gävleborg 50–59 procent

Halland 50–59 procent

Jämtland/Härjedalen 10–19 procent

Jönköpings län 30–39 procent

Kalmar län 40–49 procent

Kronoberg 50–59 procent

Norrbotten 0–9 procent

Skåne 40–49 procent

Stockholm 30–39 procent

Sörmland 10–19 procent

Uppsala 60–69 procent

Värmland 30–39 procent

Västerbotten 10–19 procent

Västernorrland 20–29 procent

Västmanland 20–29 procent

Västra Götaland 50–59 procent

Örebro län 40–49 procent

Östergötland 60–69 procent

Hela riket  40 procent

Källa: Bröstcancerförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.