Storsatsning på mobilnät i norr

Publicerad

Mobiljättar miljardsatsar för att bygga ut 2G-nät för mobiltelefoni och 4G-nät för mobila datatjänster. Främst sker utbyggnaden i glesbygden och målet är 90 procents geografisk täckning i landet.

– Nu ökar vi också på ytan, så att vi får täckning inte bara där man bor eller arbetar. Man ska kunna vara helt mobil också ute i skogen, vid sin brygga, vid sommarstugan eller vad man än gör, säger Thomas Ekman, vd för Tele2 Sverige, till TT.

I dag hävdar bolagen 99 procents befolkningstäckning. Den geografiska täckningen ligger dock på cirka 70 procent. Men nu ska vita fläckar i glesbygden fyllas ut fram till 2016 och kapaciteten i näten öka, skriver Dagens Nyheter.

Matcha Telia

I Norrbotten, med störst utbyggnad, ska antalet basstationer öka med 242 procent. I de fyra nordligaste länen ökar stationerna med drygt 140 procent i snitt, i övriga delar av landet med cirka 40 procent.

– Efter att ha byggt ut näten där det finns mest människor tar vi nästa steg och bygger riktigt bra täckning i glesbygden, säger Lars-Åke Norling, vd för Telenor Sverige, till TT.

Telia Sonera satte i maj i fjol samma ambition för geografisk täckning till 2015, och Tele2 och Telenor vill inte vara sämre.

– Vi vill förbättra för våra befintliga kunder, men också matcha Telia på täckning och plocka nya kunder, säger Norling.

Utbyggnaden sker via gemensamma bolaget Net4Mobility, och ger täckning på ytterligare cirka 100 000 kvadratkilometer.

Många förhandlingar

Men innan stationerna kan byggas väntar förhandlingar med många hundra markägare, länsstyrelser, elbolag och kommuner. Ett aber har varit att handläggningstiderna för bygglov har skiftat kraftigt över landet.

Tele2 och Telenor ska snarast informera kommunerna. Och båda vd:arna hoppas på effektiva processer för byggloven.

– Alla vill ju också ha bra täckning lokalt, säger Norling.

Ekman tycker ändå att kommunerna mer börjat inse sitt eget ansvar vad gäller stadsplanering och täckning.

– Men rent generellt behöver handläggningstiderna speedas upp.

Utbyggnad län för län

Utbyggnad län för län av Tele2:s och Telenors gemensamma nät för 2G och 4G fram till 2016, mätt i ökningen i procent av antalet basstationer:

Län;Utbyggnad procent;

Norrbotten;242;

Västerbotten;143;

Västernorrland;100;

Jämtland;88;

Gävleborg;80;

Värmland;75;

Dalarna;69;

Uppsala;61;

Södermanland;57;

Kalmar;57;

Örebro;56;

Jönköping;55;

Västmanland;39;

Halland;36;

Östergötland;36;

Västra Götaland;33;

Gotland;24;

Blekinge;23;

Skåne;23;

Kronoberg;22;

Stockholm;21;

Källa: Tele2, Telenor (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.