Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Finnbackaeleven Sebastian Harmouche berätta vad han tänker om smittoläget. Foto: SVT

Stort coronautbrott på Finnbacksskolan – eleven: ”Alla har varit på sin vakt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett stort coronautbrott på Finnbacksskolan i Lycksele. Eleverna har haft fjärrundervisning sedan torsdag förra veckan. Hör Sebastian Harmouche som går i åttondeklass hur han tänker om smittoläget och hur det funkar att studera hemma i videon.

– Alla har varit på sin vakt och försökt att göra sitt bästa för att hålla oss undan från varandra, säger han.

35 elever och 7 från personalen på Finnbacksskolan i Lycksele har konstaterats smittade med covid-19. Från och med den fjärde februari har skolan haft fjärrundervisning.

Sebastian Harmouche tycker att skolan borde gått över till distansundervisning tidigare och han önskar att han fått mer information om smittoläget. Hans mamma Jessica Åman håller med och hoppas att skolan kommer fortsätta med fjärrundervisning.

– Jag håller andan som förälder för att de inte ska gå tillbaka till undervisning i skolan. Jag tycker informationen varit bristfällig och återkopplingen har inte fungerat. Det har funnits en oro bland oss föräldrar, säger Jessica Åman.

Smittspridningen gick fort

Anna-Karin Grahn är rektor på Finnbacksskolan och hon tycker att skolan har gjort tillräckligt för att informera föräldrarna.

– Varje gång vi har fått reda på att någon har konstaterats smittad så har vi skrivit det på vår plattform säger hon.

Rektorn menar att det inte stängt skolan tidigare på grund av att det inte funnits några tecken på smittspridning tidigare.

– Vi har haft några enstaka fall under hösten och vi såg ingen smittspridning förrän det var väldigt många som var smittade, säger hon.

Föräldrar är frustrerade

Under måndagskvällen hade man ett föräldramöte där skolan informerade om läget.

– Vi håller inte med om att de gjort tillräckligt. Eleverna svävar i ovisshet. Säg bara att ”vi stänger hela februari” så att vi vet. Vi hålls som på halster. Vi blir gudförbannade på att det inte blir någon ordning och reda rent ut sagt, säger Jessica Åman, mamma till eleven Sebastian.

– Vi föräldrar är less på virrvarret. Och eleverna får ingen sinnesro. Vi har inga problem med hemundervisning, men bara bestäm något som gäller för en lite längre period, säger Åman.

Hör Sebastian Harmouche berätta mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet