Foto: SVT

Stort intresse för att åka skridskor på naturisar – 50 dök upp för tur i Kåge

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att ta sig ut på isarna har ökat explosionsartat senaste tiden. Friluftsfrämjandet i Frostkåge försöker möta upp de nya behoven.

I lördags kväll förra veckan skickade Lisa Marklund från Friluftsfrämjandet ut information om att det skulle bli en gemensam skridskotur på söndag – på morgonen dök det upp 50 personer.

– Det hade vi inte riktigt väntat oss så vi fick ju på grund av coronarestriktionerna dela upp oss i flera grupper, berättar ledaren Lisa Marklund som själv åkt långfärdsskridskor i många år.

Ökar över hela landet

Hon konstaterar att det kommer in nya medlemmar i föreningen i snabb takt, vilket enligt henne är ett faktum över hela landet. Det ställer krav på föreningen att utbilda fler ledare.

Havsisen utanför Kåge har lockat inbitna under många år, men i år märks också trenden på andra håll. Flera vittnar till exempel om att de aldrig sett så många människor ute på Burträsket som förra helgen.

– Riktigt roligt, inte minst nu när det är klart att Burträsk i vinter kommer att få en plogad bana, säger Lisa Marklund.

Men hon höjer också ett varningens finger:

– Jag ser för många som ger sig ut och inte ens har isdubbar och förra helgen hittade vi en vak där någon gått igenom. Så se till att ha säkerhetsutrustning, uppmanar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.