Foto: Lars Lindh

Stort mässområde kan komma att flyttas

Publicerad

För att skapa plats till fler bostäder i centrala Umeå planerar nu Umeå kommun att flytta hela mäss- och idrottsområdet Nolia till det gamla regementet. ”Det skulle ge plats för 1000 till 1400 bostäder”, säger kommunalrådet Hans Lindberg (S) till vk.se.

I Umeå byggs det så det knakar. Kommunen vill ha plats för fler centrala bostäder, men det börjar bli knappt om yta. Nu avslöjas planer på att flytta hela mäss- och idrottsområdet Nolia från Hedlunda till det gamla regementet, I 20. Det skriver Västerbottens-Kuriren.

– Det är ju inga beslut fattade, men när en stad ska förtätas så handlar det om att titta hur man kan använda markområden bäst, säger Hans Lindberg (S), kommunalråd i Umeå till SVT Nyheter Västerbotten. På Noliaområdet skulle det kunna byggas mellan 1 000 och 1 400 nya bostäder.

Nuvarande Noliaområdet är ett jätteområde med flera idrottsanläggningar och en stor konferensbyggnad. Planerna på en flytt ligger långt fram i tiden.

– En flytt kan kanske bli av på 20-30 års sikt, men det är viktigt att börja planera för vad vi vill med stadens utveckling, dessutom kan Nolias utvecklingsmöjlighet på nuvarande platsen begränsas av nya vägdragningar, säger Hans Lindberg.

Stort hinder

Men ett problem för kommunen är att Försvarsmaktens verksamhet på I 20, med Skyddscentrum och skjutbanor, räknas som riksintresse, vilket kan hindra planerna på en flytt.

– Vi för diskussioner med försvarsmakten och hoppas på en lösning, säger Hans Lindberg till SVT.

Det är än oklart vad projektet skulle kosta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer