Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Alla är jätteupprörda, helst över hur Norrtåg skött det” – hör tågpendlaren Susanne Marklund om den inställda avgången mellan Örnsköldsvik och Umeå. Foto: SVT/Privat

Indragen tåglinje upprör pendlare till Umeå: ”Katastrofalt informationsflöde”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 13 december drar Norrtåg in morgontåget mellan Örnsköldsvik och Umeå i ett år framåt, eftersom tåg som trafikerar sträckan ska in på större underhållsarbete. Det upprör pendlare som nu får svårt att åka kollektivt till jobbet.

– Just det här tåget är många beroende av för att komma i tid till jobbet på till exempel sjukhuset, säger Susanne Marklund.

Tåget som avgår klockan 05.21 från Örnsköldsvik är populär bland pendlare som börjar jobba i Umeå innan klockan 7. Susanne Marklund, från Hörnefors, jobbar i Umeå och är en av dem som drabbas av att linjen nu dras in.

– Någonstans har man förståelse för att Norrtåg måste göra vissa saker, men just det här tåget är många beroende av för att komma i tid till jobbet på till exempel sjukhuset. Det var väldigt upprörda känslor imorse på tåget, säger hon.

Fordon på underhåll

Orsaken bakom den indragna linjen är att Norrtåg gör en större underhållsinsats under nästa år på tåg som trafikerar Botniabanan, vilket innebär att de har färre fordon till hands. Det berättar Christer Berglund, affärschef på Norrtåg.

– Alltid är det någon som kommer i kläm och vi har tyvärr inte möjlighet att köra den sträckan eftersom det skulle slå ut ännu fler linjer, säger han.

”Informationen har varit katastrofal”

Susanne Marklund är kritisk till hur Norrtåg skött kommunikationen kring den indragna linjen. Enligt henne fick passagerare reda på förändringen av en tågvärd. Hon tycker att informationsflödet varit katastrof.

Christer Berglund menar att de inte försökt mörka förändringen för passagerare, utan att det skett en miss i kommunikationen.

– Jag ber jättemycket om ursäkt för om informationen varit otydlig och det har den ju varit i det här fallet. Vi får ta lärdom av det här och göra det bättre i framtiden, säger Christer Berglund.

I december 2022 ska morgontåget mellan Örnsköldsvik och Umeå vara igång igen.

Umeå–Sundsvall kl. 5:36 (ersätts med buss mellan Örnsköldsvik och Sundsvall)
Sundsvall-Umeå kl. 18:13
Örnsköldsvik-Umeå kl. 05:18
Östersund-Sundsvall kl. 15:24 (ersätts med buss i viss utsträckning)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer