Ett ställverk i Storuman började brinna på lördagsförmiddagen. Foto: SVT Grafik

Stort strömavbrott efter brand i ställverk i Storuman

Uppdaterad
Publicerad

Vid 10-tiden på lördagen började ett ställverk i Storuman att brinna, vilket lett till att 6 452 hushåll blivit utan el.

– Det har skett en mindre explosion som skapat en mindre brand i ställverket. Den troliga kopplingen är problem som orsakats av åska tidigare i veckan, säger Kenneth Paldanius, räddningschef.

När SVT pratar med honom 10.45 är branden släckt, men räddningstjänsten finns kvar på platsen ifall det skulle börja brinna igen under tiden som Vattenfalls personal utför sitt jobb på platsen.

Totalt åkte fyra enheter från räddningstjänsten ut till branden. Även en ambulans har varit på plats, men åkte snabbt därifrån då det ingen person hade skadats.

Kopplar in successivt

Strömavbrottet drabbade inledningsvis 6 452 kunder i Storuman, Sorsele, Blåviksjön, Vindelgransele och Blattnicksele, uppger Heidi Stenström på Vattenfall. Vid 16.30-tiden var 4 600 fortfarande utan elektricitet.

– Det man gör är att man hittar andra vägar för elen och kopplar in kunder successivt så fort det går. Tyvärr var det mer omfattande problem än vad vi först trodde så vi fick kalla in extra resurser med specialkompetens som håller på jobba nu, säger Heidi Stenström.

Någon exakt sluttid på när alla ska ha elen tillbaka har hon svårt att ge.

– Men senast ikväll hoppas vi att alla har strömmen åter.

Uppdatering söndag 08.30:

Vid 19-tiden på lördagen var felet avhjälpt enligt uppgift från Vattenfall till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.