Hör eventföretagaren Per-Åke Gustavsson i Sorsele om hur han ser på den kommande vintersäsongen. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Stort tapp för företagare i Sorsele när bilturisterna uteblir

Uppdaterad
Publicerad

Aktiviteter med bilar i inlandet lockar vintertid massor av turister. Men när turisterna uteblir drabbas eventföretagen hårt.

– Det här är stommen i vår ekonomi, säger Per-Åke Gustavsson, eventföretagare och hotellägare i Sorsele.

I samband med att biltestverksamheten etablerats har även eventnäringen vuxit sig stark i Västerbottens och Norrbottens inland. Varje år brukar turister från hela världen åka upp för att till exempel köra med snabba bilar på plogade isbanor på sjöarna.

Osäker på säsongen

Per-Åke Gustavsson i Sorsele har de senaste femton åren jobbat med att göra bilevent med ett stort bilmärke som kund.

Coronaviruset i Västerbotten

Han äger också ett hotell. Eftersom intäkterna från bileventen är stommen i hela ekonomin förbereder han sig även i år för säsongen -  trots att han inte ens vet om den blir av.

”Får se hur det går”

– Jag har valt att inte tänka på det, nu kör vi för att göra en bra säsong och så får vi se hur det går, säger Per-Åke Gustavsson.

På grund av det rådande läget har han senarelagt årets säsong och han har även försökt corona-anpassa eventen så mycket som möjligt.

I klippet hör du Per-Åke Gustavsson berätta hur han ser på årets säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet