Storuman kommuns ekonomiska prognos pekar på plusresultat för 2020 Foto: SVT

Orosmoln i Storumans kommun – trots nytt positivt bokslut

Uppdaterad
Publicerad

Storumans kommun ser ut att klara sin ekonomi även 2020. Det delårsbokslut som presenterades på kommunstyrelsens arbetsutskott på torsdagen pekar på ett plusresultat på runt tre miljoner kronor.

Storuman har under flera år kunnat redovisa plusresultat och så ser det ut att bli även i år, men marginalerna krymper. För samtidigt som kommunens bolag går bra, så kämpar flera nämnder med ekonomin. Fritid, kultur och utbildningsnämnden har det kämpigt och omsorgsnämnden ser ut att gå nio miljoner minus. 

– Det handlar bland annat om ökade kostnader inom hemtjänsten, säger Karin Malmfjord (S) som är vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Oro inför framtiden

Malmfjord oroas också inför kommande år, då hon ser många stora utmaningar för kommunen. Dessutom vet ingen vad coronapandemin kommer att innebära. 

– Vi ser med oro på företag som måste varsla och vad det innebär på längre sikt med till exempel skatteintäkter. 

Hör Karin Malmfjords tankar om varför Storumans ekonomi trots allt ser bra ut i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.