Storuman gör insats mot skoterkaoset

Publicerad

Nu gör Storumans kommun och näringsidkarna en insats för att få ordning på snöskotertrafiken inne i Hemavan.

Snöskotertrycket inne i Hemavans samhälle har under de senaste vintrarna nästan varit ohållbart under storhelgerna. Som värst är det omkring tiotusen snöskotrar som rör sig i området och många ska äta och tanka inne i byn. Men nu gör Storumans kommun och näringsidkarna en insats för att få ordning på snöskotertrafiken inne i Hemavan.

”Skoterturismen har ökat rejält”

Enligt transportstyrelsen finns nästan femtusen snöskotrar registerade i Storumans kommun. Polisen och bedömare i Hemavan räknar med det dubbla, närmare tiotusen snöskotrar i området under de största helgerna. Många ska tanka och äta och flera kör över privata tomter då det är dåligt med riktiga leder och klara regler.

– Skoterturismen har ökat rejält och då behöver också tydligheten öka kring hur man får köra, säger Grete Tuven som är företagare och engagerad i frågan.

Storumans kommun genomför just nu ”Projekt allmänna skoterleder” som syftar till att få ordning och reda i skoterkörningen med bland annat tydligare skyltning.

– Vi vill också få till förutsättningar för ett obligatoriskt betalsystem med markägareavtal, säger Kajsa af Ekenstam som är projektledare.

Hälften av turisterna är skoteråkare

Då nya vägen nu kommit till genom Hemavan by har möjligheten för skoteråkarna att köra upp till bensinstationen tagits bort. Samtidigt öppnar Hemavans första skoterbutik någonsin där skoteråkarna ska samlas med möjlighet till att tanka.

– Vi bedömer att åtminstone hälften av alla turister som kommer till området är skoteråkare så vi ser det som en jätteviktig del av turismen i Hemavan, säger Niklas Ottosson som är vd för Fuel Hemavan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer