Foto: SVT

Här lockar man nyanlända till vården

Publicerad

Omsorgen i Storuman är i stort behov av arbetskraft och många nyanlända är intresserade av att arbeta med vård och omsorg. Därför har man startat en introduktionstermin för att göra det lättare för nyanlända som ska söka till en yrkesutbildning. Man varvar också teori och praktik med språkstudier för att vara bättre rustad.

I dag är Kubrom Siltan Asghedom, nyanländ från Eritrea, ute på praktik på Sibyllagården i Stensele.

– Jag trivs bra och jag gillar alla mina arbetskamrater, de är snälla, säger, Kubrom Siltan Asghedom, elev på Lärcentrum i Storuman.

– Jag vill lära mig att bli undersköterska och arbeta som det, säger Lemlem Gebremeskel, också elev på Lärcentrum i Storuman.

Introduktionsterminen är en anpassad början på vård- och omsorgsutbildningen som i ordinarie form är tre terminer lång och går på helfart. Efter avslutad utbildning är man behörig att arbeta som undersköterska.

Påverkar språkstudierna positivt

Många nyanlända är intresserade av att gå en yrkesutbildning, men för att kunna läsa en yrkesutbildning på helfart behöver de ha kommit ganska långt i sin svenska.

– Man har sett att deras språkstudier påverkas positivt av att vara ute på praktik och läsa teori samtidigt, så det är dels för att de ska komma ut i arbete så snart som möjligt, och dels för att omsorgen har stort behov av arbetskraft, säger Lina Forsebrant, rektor på Storumans Lärcentrum.

Eleverna läser parallellt

Omsorgen kommer under många år framöver att ha stort behov av arbetskraft.

Introduktionsterminen är upplagd så att eleverna läser den första kursen i vård- och omsorgsutbildningen som omfattar både teori och praktik ute på en arbetsplats. Parallellt med studier i vård och omsorg läser eleverna svenska på SFI.

De elever som får godkänt betyg i vård och omsorg och har kommit en bit i grundläggande svenska kan därefter söka in till den ordinarie utbildningen som börjar i höst. Då får de lite extra tid på sig att läsa de tyngre kurserna, som till exempel medicin, eftersom de redan läst en av grundkurserna under introduktionsterminen.

Flera elever redan sysselsatta

En del av eleverna som studerar nu jobbar redan inom omsorgen, så de läser teorin och kan validera praktiken. Det är totalt elva elever, varav en är från Sorsele och två från Luspengymnasiet. Introduktionsterminen är ett resultat av samverkan mellan kommunerna, vuxenutbildningen, arbetsförmedlingen och gymnasiet.

Eleverna har möjlighet till studiehandledning på kvällstid två gånger per vecka. Då hjälps Röbroskolan, vuxenutbildningen och Luspengymnasiet åt för att alla som vill ska ha möjlighet att få hjälp och stöd med sina studier. Handledningen är öppen för alla som studerar i Storuman.

– Introduktionsterminen är ett lyft för Storumans Lärcentrum och vi har fått till bra samverkan med gymnasiet. Inom omsorgen är de oerhört positiva och tar emot alla nya praktikanter eftersom alla behövs. Det är också roligt att se hur glada och peppade eleverna är. De vill jobba och får nu en möjlighet att gå en yrkesutbildning som i efterhand kan leda till en tillsvidaretjänst inom kommunen, säger Lina Forsebrant.

Och Kubrom vet vad han vill göra i framtiden.

– Jag vill jobba som sjuksköterska, jag vill fortsätta på Sibyllagården och utveckla min kunskap från undersköterska till sjuksköterska, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.