Brandstationen i Storuman Foto: SVT

Storuman sålde brandstationen av misstag

Uppdaterad
Publicerad

När Storumans kommun 2014 sålde ett industrihus till en privat aktör råkade man av misstag sälja även den byggnad som brandstationen ligger i. Nu kräver kommunen att få tillbaka byggnaden och har stämt köparen.

Lokaltidningen var först med att berätta om den minst sagt dråpliga fastighetsförsäljningen. Det var när kommunen 2014 sålde industrifastigheten Montören 1 till dåvarande JLO-fastigheter, nu mer Cloudberry estates, som kommunen missade att det skett en fastighetsreglering två år tidigare.

– Av någon anledning missade vi det när vi gjorde affären med Montören 1, säger kommunalråd Tomas Mörtsell (C) till SVT.

Fastighetsregleringen innebär att fastigheten Förrådet 1, där brandstationen och ett kommunförråd ligger, slagits samman med Montören 1, som såldes för totalt 4,2 miljoner kronor.

Nu menar kommunen att byggnaden med brandstationen aldrig skulle ingått i köpet och har nu lämnat in en stämningsansökan vid Lycksele tingsrätt där kommunen menar att de har bättre rätt till del av fastigheten.

Har erbjudits köpa tillbaka

Kommunen har fått erbjudande om att köpa tillbaka fastigheten för 10 miljoner kronor. Men nu väljer man att försöka få tillbaka byggnaden genom att stämma fastighetsägaren Cloudberry estates, som menar att det är obegripligt att kommunen i efterhand hävdar att man inte vet vad det är man har sålt.

– Det naturliga hade varit att köpa tillbaka fastigheten men det har kommunen inte gjort. Istället går man fram så här och stämmer mig och företaget på en massa pengar, säger ägare Lennart Olofsson till Lokaltidningen.

Kommunen menar i stämningsansökan att köparen borde ha insett att brandstationen och kommunförrådet inte skulle ha ingått i köpet och yrkar nu att tingsrätten ska besluta att de har större rätt till fastigheten, alternativt att köparen ska betala fyra miljoner till för fastigheten.

– Vi har försökt reda ut frågan med vår motpart, men har inte hittat nån lösning så nu får vi gå vidare den juridiska vägen, säger Tomas Mörtsell (C).

Vad händer med brandstationen nu?

– Verksamheten pågår där som vanligt. Nu är det en juridisk process och vi får följa hur den ser ut. Vi lämnade in stämningsansökan i tisdags, men det kommer säkert dröja innan vi vet mer, säger Mörtsell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer