Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Esbjörn Norman tycker att polisen är mer tillgänglig i Umeå än i Storuman. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Boende i Storuman: Polisen är mer tillgänglig för Umeåbor

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Storuman tycker att de inte har samma tillgång till polisen som boende i Umeå.
– Det är bedrövligt, alla ska ju ha samma hjälp, säger Esbjörn Norman. 

När SVT Nyheter Västerbotten pratar med Storumanbor är de tydliga i sin kritik. De som bor i Umeå har en helt annan tillgång till polisen än vad de har. Nina Wallin säger att hon länge trodde att polisen i Storuman hade bemanning dygnet runt, men att hon nu vet att det inte är så.

– Man hade ju önskat att de hade högre närvaro. Jag förstår att de gör så gott de kan, men de skulle behövas lite mer, säger hon.

Fler poliser utbildas

Polisområdeschefen för Västerbotten, Anna Jonsson, säger att antalet anställda har varit relativt konstant de senaste 10-15 åren – ungefär ett 70-tal polisanställda i södra Lappland.

Hon tycker att det är för få poliser i hela landet, men att när polisen snart blir 40 000 anställda så kommer det att påverka Västerbottens inland. 

– Avstånd och glesbygd är en faktor som påverkar resursfördelningen till region Nord och det kommer innebära att vi kommer vara fler polisanställda i Västerbotten om ett par år, säger Anna Jonsson.

Mer resurser redan i år

I år får polisen i länet ett resurstillskott. Det är den nationella satsningen mot brott i nära relation, där bland annat sexualbrott och brott mot barn ingår. De poliserna kommer att sitta i Umeå och Skellefteå, men de har hela länet som arbetsområde.

Hör Storumanbornas kritik i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer