Peter Berggren, verksamhetschef för Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman, är med på en lista över sjukvårdens mäktigaste. Foto: SVT

Storumanchef på lista över sjukvårdens mäktigaste

Uppdaterad
Publicerad

På tidskriften Dagens medicins lista över de 100 mäktigaste inom svensk sjukvård hittar vi Peter Berggren, verksamhetschef för Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman.

– Roligt att en pojke från Norrberg får synas, säger han till SVT och skrattar.

”Andra pratar men Peter Berggren och hans kollegor tillämpar digitalisering i praktiken”, så löd början av Dagens medicins motivering till varför Berggren knep plats femtio på listan. Det är arbetet med virtuella hälsorum, distansvård och flera internationella studiebesök i veckan som lett till utmärkelsen.

– Det betyder att man lyssnar på det vi säger och att vi har en viss trovärdighet. Många förstår inte att den mest utvecklade sjukvården bedrivs i glesbygden, säger Peter Berggren till SVT.

Vill ta mer hjälp av det digitala

Berggren beskriver den norrländska vårdmodellen som en ganska avancerat primärvård och ett gott samarbete med det lilla sjukhuset och väl utvecklat digital teknik.

Vad är nästa steg?

– Att titta mer allmänt på sjukvårdsystemet från medborgaren, kommunala omsorgen, primärvården och sjukhuset. Vad kan vi göra smartare och hur kan vi använda det digitala mer?. avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.