Storumans kommun tar hjälp av Suicide Zero för att jobba förebyggande mot psykisk ohälsa och självmord. Foto: SVT/TT

Storuman jobbar förebyggande – tar hjälp av Suicide Zero

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten kommer Storumans kommun ta hjälp av Suicide Zero för att fortsätta jobba förebyggande mot psykisk ohälsa och självmord.

– Kommunen behöver utveckla handlingsplanen och fortsätta arbetet som påbörjats, säger Marcus Eriksson på Suicide Zero.

Under veckan har SVT rapporterat om att två självmord på kort tid skakat om Storuman och att röster höjts om att våga prata mer om psykisk ohälsa.

Storumans kommun har länge haft en handlingsplan som arbetar aktivt med att främja den psykiska och fysiska hälsa samt samverkar över organisationsgränserna. Till hösten utökar de arbetet och tar hjälp av Suicide Zero som bland annat kan erbjuda utbildningar.

Suicide Zero: ”Krävs omfattande satsningar för att vända trenden”

Det krävs omfattande satsningar och investeringar för att vända trenden, enligt Suicide Zero. Marcus Eriksson är regionansvarig för Suicide Zero i Västra Götaland och påpekar att det behövs en handlingsplan som engagerar hela kommunen och jobbar brett för att effektivisera arbetet. Det är även viktigt att en samverkan mellan kommun och andra aktörer fungerar bra. 

– De behöver ta tag i och driva arbetet själv men vi kan stötta. Har man inte haft en tidigare så måste det här och andra liknande händelser ses som en signal att sätta igång, säger Marcus Eriksson.

”Våga fråga hur din kompis mår”

En av utbildningarna som Suicide Zero erbjuder riktar sig mot att hjälpa unga människor till att våga fråga hur sin kompis mår och öka kunskapen om att det inte är farligt att närma sig ämnet. 

– Forskningen visar att man redan i skolan bör ge unga kunskap om ämnet för att de ska få verktyg att sätta ord på sina tankar och känslor. Om man som ung mår dåligt och inte har kunskap om vad som händer och vad man göra för att må bättre kan man hamna i en farlig situation. Även de runtomkring personen kan behöva kunskap för att hjälpa. Detta är en fråga som man måste börja med redan i skolan, säger Marcus Eriksson.

– Jag tror inte att det finns någon quickfix. Man måste ha tålamod i arbetet. Politiker behöver också besluta sig om att det är något man vill satsa på om man inte redan gjort det, säger Marcus Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.