Träindustriföretaget Setra kommer att minska produktionen vid sin anläggning i Malå. Foto: SVT

Storvarsel i Malå – Setra drar ner produktionen

Uppdaterad
Publicerad

Träindustriföretaget Setra kommer att minska produktionen vid sin anläggning i Malå. 23 ur personalen varslas om uppsägning från och med maj 2020.

Närmare 90 personer arbetar i nuläget på Setra i Malå. Men under måndagen informerades personalen om att 23 personer varslas om uppsägning.

Anledning till varslen uppges vara att sågbranschen och trävaruindustrin det senaste året sett en vikande marknad. Beslutet att minska produktionen i Malå är ett resultat av detta, skriver företaget i ett pressutskick.

 – Beslutet om varsel är tufft men nödvändigt att ta i nuvarande situation, säger Marlene Bergström, Platschef Setra Malå och fortsätter:

– Vi har samtidigt ett behov av att skapa förutsättningar för enheten att på sikt återta sin konkurrenskraft.

”Det är tragiskt”

Beslutet var inte helt oväntat bland personalen då lagret för årstiden är större än normalt, menar Reino Forslund som är facklig företrädare för skogsarbetarnas fackförbund GS.

– Det är tragiskt, samtidigt inte helt oväntat. Man ser ju att vi har stora lager som vi inte blir av med. Det är ju inget skoj för de som anställts på slutet, säger Reino Forslund, ordförande för den lokala fackklubben.

Efter dagens varsel väntar fackliga förhandlingar mellan arbetsgivare och GS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.