Foto: SVT.

Sträckan kan vara livsfarlig

Uppdaterad
Publicerad

Tågsträckan mellan Bastuträsk och Boden är så sliten att den kan vara livsfarlig. Rälsen har fått längsgående sprickor, och kan i värsta fall gå sönder under en tågfärd.

Resenären Mattias Richtmann åker mellan Bastuträsk och Boden flera gånger i månaden. Och han är oroad.

– Förr eller senare händer det ju en olycka, och då är det bara att hoppas att jag inte är där med barnen. Men det påverkar ju så många, en tågolycka kan gå hur fel som helst, säger han.

SVT granskar järnvägen

Hög tid att åtgärda problemet

Han körde tidigare bil, men valde av olika skäl att ta tåget framför bil och buss. Under hans tid som tågresenär har hastigheten hunnit sänkas både till 90 kilometer i timmen  och till 70.

– För det första börjar det ta mer tid att åka tåg än att åka buss. Är det dessutom en riskfylld resa, så tycker jag faktiskt att det är dags att göra något åt det.

Jan Lundgren är arbetschef på företaget som sköter sträckans underhåll. Han berättar att sprickorna blir fler och fler, och i värsta fall kan orsaka urspårning, liknande det som händer kring Älvsbyn för några år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet