Hör skyddsombudet om lärarnas situation: ”Det är så mycket annat som läggs på oss” Foto: SVT

Strandenskolan har haft nästan 20 rektorer – på tio år

Uppdaterad
Publicerad

På ungefär 10 år har ett 20-tal rektorer slutat på Strandenskolan i Dorotea.

Nu larmar huvudskyddsombudet på skolan att situationen är ohållbar – lärarna är utarbetade och kan inte ta ut raster som de har rätt till.

– Lärarna mår inte bra och det går ut över eleverna, säger Simone Granberg, lärare på skolan.

Strandenskolan i Dorotea har haft väldigt många rektorer under kort tid. Detta har orsakat arbetsmiljöproblem på skolan. Huvudskyddsombudet larmar om att lärare och annan personal på skolan är utarbetade och ofta sjukskrivna.

– Det är ohållbart för alla. Det är massa grejor som läggs på som vi inte haft förut och utan en ledning blir det tufft, säger Lena Hellström, som är huvudskyddsombud på skolan.

Anmält till Arbetsmiljöverket

Huvudskyddsombudet har nu gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket – och kräver svar senast sista december.

– Det handlar om att alla inte får ut sin rast. Sedan har vi också påtalat den dåliga arbetsmiljö och där har huvudmannen lyssnat och påbörjat en kartläggning, säger Lena Hellström.

På kommunen är man medveten om problemen.

– Man klagar med all rätt. Vad vi gör när det gäller skolledningsorganisationen är att vi har gjort ett gediget arbete som utmynnat i att vi nu vet hur vi vill ha en skolledningsorganisation som är hållbar och bra långt fram, säger Olli Joenväärä, kommunchef.

”Gör sitt bästa”

Kommunen annonserar efter en rektor till skolan – och ska snart ut med ytterligare en annons..

– Strandenskolan har också i nuläget två rektorer som är på plats. Det är rutinerade och duktiga rektorer som gör sitt bästa varje dag, säger Olli Joenväärä och fortsätter:

– När det gäller skyddsombudets larm så är jag inte riktigt i detalj insatt utan den frågan hanteras av skolchefen och rektorn som finns på plats. Men vi jobbar på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.