”Det är vad ungdomarna efterfrågar” – hör kommunalrådet om hur kraven ser ut Foto: SVT

Strandnära tomter ska få fart på bostadsbyggandet

Uppdaterad
Publicerad

Flera inlandskommuner har bostadsbrist och trots lediga tomter är det ingen som vill bygga. Norsjö och Lycksele försöker locka med strandnära tomter för att få igång bostadsbyggandet.

I Lycksele har politikerna dammat av ett par mandatperioder gammalt detaljplanerat område vid Umeälven. Planavdelningen har fått i uppdrag att utreda var tomtpriset kan tänkas landa.

– Det här är vad ungdomarna efterfrågar, säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).

Kräver utsikt

Tomter för 35 villor kan erbjudas framåt sommaren hoppas han. Grannkommunen Norsjö erbjuder idag tomter för bara 1 krona men byggrushen har uteblivit. I veckan skrev kommunen på ett köpekontraktet på en skogsfastighet nära sjön.

– Jag tror att många vill förverkliga sin dröm och ha det här läget, säger kommunchef Eleonore Hedman.

Båda kommunerna upplever att bankernas tvekan att ge huslån för nybygge är det allra största problemet. Och husbyggare som klättrat över det hindret kräver utsikt för att sätta igång.

– Villor som byggs vattennära har ju ett högre andrahandsvärde än i andra områden, säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).

Hör om vilka krav kommunerna möter i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.