Hans Lindberg (S), kommunalråd Umeå. Foto: SVT

Kommunalrådet: Strider inte mot policyn

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommuns alkoholpolicy är strikt men kommunalrådet Hans Lindberg ser inget problem med att Bostaden AB bjuder på alkohol på studieresorna.

Grunden i Umeå kommuns reglemente för representation är att den ska vara alkoholfri. Och för intern representation som det handlar om på Bostadens styrelseresor råder särskilda bestämmelser.

Och Umeå Energis ordförande säger till SVT Nyheter Västerbotten att hon tycker det är viktigt att inte bjuda på alkohol för företagets pengar. Men kommunalrådet Hans Lindberg gör en annan bedömning.

Är det rimligt att Bostaden står för alkohol till maten till politikerna?

– Vi har en alkoholpolicy som man följer och man kan bjuda på ett glas lättvin till maten, det sker vid få tillfällen och  det ska vara restriktivt vilket man följt, säger Hans Lindberg (S) kommunalråd Umeå kommun.

Kommunalrådet: Strider inte mot policyn

Vad har då Umeå kommun för regler när det gäller representation? Så här står det:

”Intern representation ska vara alkoholfri, Undantag kan göras för särskilda tillfällen så som större jubiléer, avtackningar etc efter beslut av kommunfullmäktiges preseidium, nämndspresidium eller förvaltningschef.”

Läs också: Bostaden bekostar alkohol på studieresor

Det finns inga formella beslut från ledningen på Bostaden om att det ska köpas alkohol på styrelseresorna. Men kommunalrådet Hans Lindberg (S) tycker att styrelseresorna går att jämföra med större jubiléer och avtackningar.

– Ja, styrelsen har gjort den bedömningen och det strider inte mot alkoholpolicyn i det avseendet, säger, Hans Lindberg (S) kommunalråd i Umeå kommun. 

Efter den första publiceringen av reportaget om Bostaden har det framkommit att Bostaden har en egen alkoholpolicy som i viss mån skiljer sig från kommunens. I den står det att företaget kan bjuda på alkohol i mycket begränsad omfattning vid personalfester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.