De striktare rekommendationerna i länet förlängs. Hör Stephan Stenmark om varför man tagit beslutet i klippet. Foto: TT, Stina Stjernkvist /SVT

Striktare rekommendationer förlängs i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av februari infördes skärpta rekommendationer i Västerbotten som en förstärkning till de nationella råden. Eftersom det fortfarande är ett allvarligt smittläge i länet förlängs nu dessa till den 18 april.

– Vi ser inget annat val än att förlänga rekommendationerna, säger Region Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

På grund av hög smittspridning av covid-19 och ett hårt tryck på vården har Region Västerbotten i samråd med Folkhälsomyndigheten och Länsstyrelsen i Västerbottens län beslutat att förlänga de lokala rekommendationer, som är en förstärkning av de nationella råden

– Läget i Västerbotten är just nu mycket allvarligt, det finns inget annat sätt att beskriva det, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

Coronaviruset i Västerbotten

Smittspridningen hög

Regionen ser att smittspridningen minskat sedan införandet av de skärpta rekommendationerna men menar att det inte är tillräckligt för att återgå till ett normalläge.

– Smittspridningen är fortsatt hög och det ger tydliga konsekvenser för oss alla, för sjukvården och för samhället. Att vi fått in den brittiska virusvarianten bidrar påtagligt till smittspridningen och allvaret i situationen, säger Stephan Stenmark.

Rekommendationen om att alla barn i hushåll ska stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar började tillämpas redan i februari men har nu också lagts till som ett tilllägg till de förnyade rekommendationerna.

Samtliga lokala rekommendationer gäller nu fram till den 18 april.

Dessa lokala rekommendationer gäller:

  • Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du bor med eller en liten krets.
  • Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel.
  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och träffa så få som möjligt.
  • Var och en som vistas i Region Västerbotten rekommenderas att avstå från alla onödiga resor såväl inom som utom regionen. Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt.
  • Alla födda 2004 och tidigare ska använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid eller dag. Detta gäller så länge vi har utbredd samhällsspridning av covid-19 i Västerbotten.
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt i inomhusmiljö inte går att undvika och kom ihåg att munskydd inte minskar behovet av avstånd där det går.

Fakta: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet