Genrebild. Foto: TT

Strokedrabbad på äldreboende – larm dröjde 2,5 timmar

Uppdaterad
Publicerad

En person på ett äldreboende i Umeå som drabbats av en stroke fick vänta i två och en halv timme innan ambulans tillkallades. Detta på grund av en stressig arbetssituation för personalen. Nu har händelsen anmälts.

Det var på ett äldreboende i Umeå som en person ramlade ur sängen och fick en bula i pannan. Personen kunde inte stå på benen efteråt. Det uppmärksammades dessutom att personen hade sluddrigt tal efter händelsen.

En undersköterska på boendet kontaktade sjuksköterskan som befann sig på annan plats. Sjuksköterskan ordinerade då extra tillsyn för personen och efter omkring en timme hörde personalen av sig igen om det sluddriga talet. Sjuksköterskan åkte till boendet och fick där en stark misstanke om stroke. Ambulans tillkallades då omgående – men då hade det redan hunnit gå två och en halv timme sedan personen ramlat ur sängen.

Anmäls till IVO

Händelsen har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt Lex Maria och i anmälan framgår det att en hög arbetsbelastning gjorde att det tog sådan tid.

”Med facit i hand borde ambulans kontaktats tidigare”, står att läsa i anmälan.

I anmälningen framgår att man nu ser över rutiner, framför allt i kontakten mellan omsorgspersonal och sjuksköterskor ska se ut.

Man planerar även att införa en checklista för insatser vid fallolyckor samt att ytterligare utbildningsinsatser ska tillhandahållas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.