Flera strömavbrott efter blixtnedslag har inträffat i Västerbotten. Foto: TT

Strömavbrott i länet – över tusen var utan ström

Över tusen kunder i länet har under onsdagen drabbats av strömavbrott. Detta efter att blixten slagit ner på flera ställen.
Vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen var det 109 stycken kunder utan ström i Vännäs och Nordmaling.

Strax efter klockan 9 fick Vattenfall, som är elleverantören i området, in rapporter om strömavbrottet. Enligt deras siffror berördes 1167 kunder. Vattenfall beräknade att ärendet skulle vara åtgärdat 11.30 på onsdagen.

Ett av de ställen som drabbades av strömavbrottet är Granö Beckasin.

– Det har drabbat oss jättemycket, förutom el har vi inget vatten. Att det skulle hända just precis idag när vi har fullt med bokningar på lunchen, konferenser och catering som ska ut, hela arbetet i köket har stannat av, förklarar vd Annika Rydman.

Kokar pastavatten på stormkök

Hon berättar att de försöker lösa situationen så gott det går. Bland annat åkte en i personalen hem för att hämta ett litet elverk. Pastavattnet i köket kokades på stormkök och en gasoldriven muurikka ställdes fram för att fixa lunchen.

– Just nu är det lite bråttom att få i ordningen allt och man upptäcker att vi är otroligt utsatta. En konsekvens blir att vi måste fundera på att investera i ett elverk framöver. Vi har mat för mycket pengar som ligger i frysarna och kylarna, säger Annika Rydman som hoppas på att strömavbrottet blir så kort som möjligt.

Strax innan 10.30 meddelade Vattenfall på sin hemsida att strömmen ska vara tillbaka i området.

Nytt strömavbrott

Kort efter att strömavbrottet i Vindeln hade åtgärdats meddelade Vattenfall att ännu ett strömavbrott inträffat i länet. I Storuman uppges 1077 kunder vara berörda.

– Det har varit åsknedslag i våra transformationer. Då måste vi ta det väldigt försiktigt. Vi måste kontrollera att allt är helt när vi kopplar in strömmen igen. Det är mycket lokal åska i Västerbotten under dagen. Det kan bli fler strömavbrott, säger Roger Lindmark, kommunikationsansvarig vid Vattenfall Norra Sverige.

Vid 16-tiden så var de flesta strömavbrott åtgärdade, men i Vännäs och Nordmaling fanns det fortfarande 109 kunder utan el.

– Det ska vara fixat vid 17.30 ungefär, men det är förmodlingen åskan som ställer till det. Det är lätt att se var det är fel, men svårare att se varför det är fel, säger Roger Lindmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer